dunszt.sk

kultmag

A japán szobrász, aki befejezi a Sagrada Familiát

Etsuro Sotoo 1978-ban érkezett Barcelonába. Saját elmondása szerint akkoriban még egyáltalán nem érdekelte Gaudí művészete, de aztán fokozatosan a kedvelőjévé, majd a bálványozójává vált. Ez az imádat tartja a spanyol városban már több mint negyven éve. Ezt az időt pedig nem töltötte tétlenül: megtanult spanyolul, áttért a római katolikus hitre és tökéletesítette a világ egyik legismertebb székesegyházát.

Sotoo a majdnem fél évszázados élményeiről és benyomásairól a Stone Cut című rövidfilmben mesél. A szobrász annak idején, amikor Spanyolországba érkezett, meglehetősen elhanyagolt állapotban találta a monumentális épületkezdeményt. Gaudí 1926-ban bekövetkezett halála után a spanyol polgárháború és a második világháború is nyomott hagyott az építményen, Sotoo-t sok helyen rom és kőtörmelék fogadta.

Bár az alkotás 138 évvel azután is befejezetlen, hogy bejelentették megépítését, külseje és belseje is földöntúli energiát és látványt nyújt, olyant, amely páratlanná teszi Gaudí művészetét. Sotoo szerint Gaudí meghaladta nemcsak saját korát, hanem a mai modern kort is. A tervezőkön, építészeken és szobrászokon nagy a nyomás: az alapszerkezetet, beleértve a tizenkét apostolt, a Szűz Máriát, Jézus Krisztust és a négy evangélistát megszemélyesítő tornyokat, 2026-ig, Antoni Gaudí halálának 100. évfordulójáig be kellene fejezniük. A díszítő és kiegészítő elemek befejezésének határidejét 2030-ra tűzték ki.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket