dunszt.sk

kultmag

„A művészetnek szabadnak kell maradnia” – Michal Vajdička a SZFE-ről

Michal Vajdička szlovák rendező jelenleg a Pozsonyi Előadóművészeti Főiskola tanszékvezetője, tanára, korábban a prágai Dejvice Színház művészeti vezetőjeként, majd a Szlovák Nemzeti Színház színházi részlegének igazgatójaként tevékenykedett. A szlovák szakembert a SZFE körül kialakult helyzetről kérdeztük.

Miként értétekeli a magyarországi helyzetet? A nagy presztízsű SZFE-t bárminemű párbeszéd nélkül, rövid idő alatt a modellváltás ürügyén alakították át egy teljesen más egyetemmé, ami távol látszik állani saját hagyományaitól. Ennek következtében olyan művészek/tanárok mondtak fel, mint Ascher Tamás, Enyedi Ildikó, Gáspár Máté, Székely Gábor, Zsámbéki Gábor.

A művészetnek szabadnak kell maradnia, hogy az általa elénk állított tükör ne ferdüljön el. A Budapesten végbemenő folyamatok a szabadság elvesztéséhez vezetnek. Az akadémia területén abszolút átlátható és demokratikus módon kellene dönteni mindenről, és most oligarchák és a rendszerhez hű emberek kezébe kerül a vezetés. Meglehetősen szofisztikált módját választották annak, hogy elvegyék a szabadságot. Feltételezem – ahogy a trójai faló története is mutatja –, a művészeti egyetem megszerzését bőséges financiális ajándékkal kompenzálják.

A diákok jelenleg az egyetem autonómiájáért harcolnak. Ön szerint milyen hatással lehetnek a mostani események az egyetem jövőjére? A hatalom egyoldalú eljárása, a felmondások, a diákok ellenállása, a nem kívánt kuratórium, a jogkörök nélküli szenátus…

Sajnálom a diákokat, akiknek a művelődés, a tanulás helyett társadalmi és politikai kérdésekkel kell foglalkozniuk. Azonban amit tesznek, nagyon fontos az egész ország és a társadalom számára. Teljes mértékben támogatom őket, drukkolok nekik ebben a bonyolult időszakban. Muszáj harcolni a szólásszabadságért és a demokráciáért, főleg az akadémia területén. Az akadémia vezetésének átvétele a hatalom által fokozatosan a kritikus és analitikus gondolkodás elvesztéséhez vezet.

Lát arra esélyt, hogy hasonló dolgok Szlovákiában is megtörténjenek?

Az újságíró Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolását követően a nyilvánosság nyomására Szlovákia óriási változáson ment keresztül. A politikai garnitúra kicserélődését eredményező tiltakozások után még mindig újabb és újabb bizonyítékok és ügyek kerülnek nyilvánosságra, melyek még inkább alátámasztják, hogy a korábbi kormánynak nem volt más célja, mint hogy korlátozza a demokráciát és a lehető leghosszabb ideig maradjon hatalmon. Szomorú, hogy ennek társadalmi tudatosodását két fiatal ember meggyilkolásának kellett elhoznia.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket