dunszt.sk

kultmag

Életre kelt Blake-festmények

William Blake, a sokak által egyszerűen csak őrült költőnek és festőnek nevezett alkotó, akinek állítólag szellemek súgták meg verseit és képeinek témáit, máig sok titkot és felfedezésre váró rejtélyt jelent a laikusok és a művészet-, valamint irodalomtörténészek számára. Blake művészi nagyságát korában nem is ismerték, művészete iránt először a preraffaeliták kezdtek érdeklődni, az őt megillető helyet azonban csak mintegy száz évvel halála után foglalhatta el a halhatatlan költők és festők között.

A szabad szerelmet, a földi lények közötti határtalan szeretet szükségességét és a természet tiszteletét hirdető versei explicit stílusuk miatt sokáig csupán közfelháborodást váltottak ki, beletaszítva Blake-et a meg nem értettség mocsarába. Blake életében és művészetében zene és írott szöveg, kép és betű szerves egységként forrott össze. Ezt a dialektikus kapcsolatot ragadta meg a londoni Tate galéria mindkét alkalommal, amikor animációt készített a festő leghíresebb képeiből.

Az első videó még a hetvenes években készült, az akkori Blake-kiállításra. Sheila Graber, a videót készítő animátor szerint a rövidfilm a mennytől a pokolig tartó utazást személyesíti meg.

Tavaly, a galéria nagysikerű Blake-kiállításához is készült egy rendkívüli animáció. A videón Blake festményei olyan londoni épületekre vetítve elevenednek meg, amelyek a festő életében fontos szerepet játszottak, mindez Az ártatlanság jövendölései című Blake-kötet versrészleteivel kísérve.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket