dunszt.sk

kultmag

Elhunyt Jiří Menzel

Az Oscar-díjas cseh rendező szeptember 5-én, nyolcvankét éves korában, otthon, a családja körében hunyt el. A szomorú hírt felesége, Olga Menzelová közölte a nyilvánossággal vasárnap este a Facebook-oldalán, egy megható családi videó kíséretében.

„Szeretett Jiřinkónk, becsületesek közül is a legbecsületesebb. Tegnap este karjainkban hagytad itt evilágunkat…”

Az 1938-ban született, világszerte színészként is ismert film- és színházi rendező a prágai Művészeti Főiskola filmművészeti szakán (FAMI) szerezte meg filmrendezői diplomáját. Még fiatalkorában megismerkedett Bohumil Hraballal, aki vele ellentétben, szívesen időzött a prágai kocsmákban. Menzel azt állította, hogy ez volt az ő szerencséje: a Hrabal művéből rendezett filmjéért, a Szigorúan ellenőrzött vonatokért (melyet egyébként Golden Globe-ra és BAFTA-ra is jelöltek) kapta meg 1967-ben az Oscar-díjat. Így, annak ellenére, hogy nem hitte volna, hogy a kocsmai történetek inspirálhatják, mégis ez hozta meg számára az első filmes sikert.

A prágai tavasz (1968) kudarca után öt évig nem rendezhetett filmeket. A későbbiekben is dolgozott fel Hrabal-regényt, 1980-ban az szolgált a Sörgyári capriccio alapjául. Legismertebb filmjei között az Aki aranyat keres (1957), a Szeszélyes nyár (1968), a Pacsirták cérnaszálon (1969), az Ivan Csonkin közkatona élete és különleges kalandjai (1994), és az Őfelsége pincére voltam (2006) szokták emlegetni.

Sok magyar művésszel ápolt jó barátságot, Az én kis falum című filmjében Bán János Jászai Mari-díjas színész játszotta a főszerepet. A gyorsan népszerűvé vált vígjátékot 1986-ban Oscar-díjra jelölték. „A jó vígjátéknak komoly dolgokról kell szólnia” – vélekedett.

Menzel színészként több magyar filmben is szerepelt: Szívzűr (Böszörményi Géza), Felhőjáték (Maár Gyula), Franciska vasárnapjai (Simó Sándor), Az ajtó (Szabó István), Világszám! (Koltai Róbert).

Számos színházi előadás rendezése fűződik a nevéhez, több államban is rendezett, például Magyarországon a Katona József Színházban a Szarvaskirály (Carlo Gozzi) című darabot. Menzel a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést kapott 2004-ben.

Szerepet utoljára a Martin Šulík szlovák rendező által rendezett A tolmács című filmben vállalt. A cseh új hullám kiemelkedő alakja az utóbbi években súlyos egészségügyi problémákkal küzdött, 2017- ben komplikált agyműtétje volt.

A kép forrása: wikipedia

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket