dunszt.sk

kultmag

A bársonyos forradalom és az Amnesztiák

„Nem csodálom, hogy a filmes világban nem közkedvelt téma a forradalom” – nyilatkozta a rendező, akinek alkotása a legtöbb díjat nyerte el az idei Slnko v sieti elnevezésű filmfesztiválon.

Jonáš Karásek rendező csupán 13 éves volt a bársonyos forradalom idején, mikor a csehszlovák demokrácia született, ennek ellenére nagyon intenzíven élte meg a történéseket. Saját elmondása szerint ennek a komplikált időszaknak az emberi szerepei ihlették.

A film, amely a kommunizmus bukásának 30. évfordulója aprópóján született, az amnesztiák témáját hivatott feldolgozni – erről akkoriban az emberek többsége csak hallásból tudott ezt-azt. Az átlagember nem volt tisztában azzal, hogy pontosan mi történik a forradalmat követő időszakban, amikor a rendszerváltó erők kezébe került a hatalom.

Sokakban csak az maradt meg, hogy Havel szabadlábra helyezte a maffiózókat. De a helyzet ennél sokkal összetettebb volt. A köztársasági elnök valójában a „kisebb rossz” elvet követte ezzel a lépéssel. Kulcsfontosságú szerepet játszott az 1990-ben Újvároskában (Leopoldov) kitört lázadás, amely bár nagy port kavart, hamar elfelejtődött. Ezeket a történeseket három család sorsán keresztül mutatja be a film. Elmeséli például, hogy válnak az elítéltekből jelentős befolyással bíró politikusok; illetve hogy hogyan éli meg egy idealista ember a szándékai kiforgatását egy ideálisnak nem nevezhető világ által.

A főszerepeket Juraj Bača és Natalia Germani játszák, de szerepet kaptak Anna Geislerová, Marek Vašut és Gregor Hološka cseh színészek is. A forgatás során szükségük volt kaszkadőrökre, és forgattak börtönben is, mivel a lázadás hangulatát igazán reálisan akarták visszaadni. A film társadalmi szempontból igyekszik bemutatni a forradalmat, és az azt követő változásokat.

Annak ellenére, hogy az Amnestie premierje 2019 októberében volt, a koronavírus miatt kialakult helyzetben lemondott filmfesztiválok hiányában nem tudta teljesíteni a vele kapcsolatos terveket. Hazai pályán azonban a drámai történet tizenkét nevezést kapott (legtöbbet a tavalyi év során készült szlovák filmek közül) a Slnko v sieti elnevezésű filmfesztiválon.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket