dunszt.sk

kultmag

Fehér

Szán siklik a hólepte erdőn át. Havazik éjjel-nappal. A hófehér szán elé fogatott fehér ló a távolba tart vele. Oly régóta várt már erre… Mindent beterít a fehérség.

A vasalón felvillant a piros fény, mely kizökkentette ábrándozásából. Halmokban állt a fehérnemű… Fehér színűek. Az új öblítőtől virágillatot árasztottak. A virágos rétnek finom az illata, és a nő tudta, hogy ennek az illatnak az esszenciája elcsenhető, de a réten, virágpor tapadhat a fehér színű fehérneműre, esetleg a fű zöldje vagy agyag. A rét nem fehéríthető ki. A nő fehérneműjének mindig fertőtlenítőszaga volt, testének lenyomata rajta maradt, mint Krisztus arca Veronika kendőjén. Ellentétben ezzel a relikviával, az övéből mindig mindent ki lehetett mosni.

Az a piros fény a vasalón… mi volt az, a riasztó vagy az ablakon túli féklámpák visszaverődése? Elbóbiskolt? A fehér színre gondolt, mely annyira megbízható. Otthon mindig hófehérbe öltözött. A falak is hófehérek voltak. Vasalt fehérneműkupacok – jól láthatóan elvégzett munka, az a gyógyító érzés, mint a világ összes hiúságára használt tapasz… Mikor kivasalta a lepedőt és a huzatot, nekilátott a férfi hófehér ingjeinek. Nem hordta őket. Inkább színes pólókat viselt. Ebben különböztek. A férfi dolgozószobája élénkszínű volt – ki nem állhatta. Már be sem megy oda. Nem bírja a férfi szagát, a hangját, a vidám, gondtalan nevetését. Többé látni sem akarja. Nem engedi meg, hogy ezek közé a fehér falak közé lépjen.

Tudja jól, hogy a férfi záratta be ide. Valamilyen inget húztak rá, a hátán szíjakkal. Mozdulatlan kezei zsibbadnak. Lehet, ha abbahagyja a kiabálást, a sírást, talán kioldozzák. Csendben fog feküdni és ábrándozni, ahogy egy szánon ülve végigsiklik a hófehér tájon. Nem vasal és nem töröl port többé. A tisztaság itt végleges. Csak a szemét nem hunyhatja le, mert a sötétség a szemhéja mögött nem fehér. Az éjszaka sötétje sem fehér. Ezért kiabált és sírt annyira. Meg kell tanulnia fehér színben álmodni, és akkor minden rendben lesz.

Noszek Barbara fordítása

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket