dunszt.sk

kultmag

Megnyílt Ai-Da, a humanoid robot első kiállítása

A maga nemében teljesen egyedülálló tárlat teljes kiállítási anyaga Ai-Da, a világ első robot művészének alkotása. A rajzokból, festményekből, szobrokból és videókból álló gyűjtemény egy speciális technikával készült, amelyet az Oxford egyetem hallgatói fejlesztettek ki: a robot szemében elhelyezett kamera rögzíti a képeket, majd egy algoritmus segítségével átalakítja, a robotkéz pedig lerajzolja vagy megformálja azokat, a robot így tulajdonképpen azt ábrázolja, amit „lát“, csakúgy, mint az ember.

A tárlat nevét (Do Robots Dream of Electric Bees) Philip K. Dick hasonló című regénye alapján kapta, és – szintén a regényhez hasonlóan – fontos ökológiai problémákat boncolgat. Az egyik kiállítási tárgy, egy bronz méh jelképezi az ember természetre gyakorolt pusztító hatását, amely részben az állatfajok kipusztulásában, részben pedig a környezetszennyezésben nyilvánul meg.

Milyen lesz a jövőben az emberek és a robotok viszonya? Lehetséges-e tudattal ellátni egy robotot? Az emberiség jelen állapotában számíthat-e egyáltalán valamilyen jövőre? Ezekre és még számos más kérdésre keresi a választ a kiállítás, amely szeptember tizedike óta látható a londoni Annkya Kultis galériában.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket