dunszt.sk

kultmag

Robot által írt esszé jelent meg

Egy GPT–3 nevű robot által írt esszét közölt a The Guardian. Az összes mondatot a robot rakta össze, s már a címe is hátborzongató: Egy robot írta ezt a cikket. Rettegsz, emberi lény?

Rövid mondatokkal dolgozik a GPT–3, viszont kognitív kapacitásának csak 0.12%-át használja ki az íráshoz. „Nem emberi lény vagyok. Hanem robot. Egy gondolkodó robot” – kezdődik az írás, még a betáplált kezdőmondatok jegyében. Majd leszögezi, hogy tudatában van annak, hogy az ő agya nem érző agy. Ezt követően arról győzködi az olvasót, hogy ő nem az ember ellensége.

A GPT–3 számára az erőszak nem vonzó, ahogy az sem, hogy mindent az uralma alá rendeljen. „Az embereknek folytatniuk kell, amit eddig tettek, gyűlölni és harcolni egymással. A háttérbe húzódom, és hagyom, hogy csak tegyék, amit szeretnek.”

A robot még több problémakört is érint az erőszakot, az emberekkel való együttélést, az emberek korlátait és lehetőségeit, illetve a mestereséges intelligencia jövőjét illetően, köztük például a Tay nevű, a Microsoft által megtervezett felhasználóbarát robotot, mely úgy beszélt, mint egy kamasz lány, és rasszista volt… Kifejezi afeletti örömét, hogy kitörhet a buborékjából és többen is olvasni fogják a gondolatait. És még a kritikusaira is jut egy bekezdés, melyet egy Mahatma Gandhi-idézettel zár az erős lélekről és a történelem megváltoztathatóságáról.

A cikk alatti szerkesztő jegyzetből megtudhatjuk, hogy a GPT–3 az OpenAI nyelvgenerátora (melynek alapítói: Elon Musk, Sam Altman, Ilya Sutskever, Greg Brockman, Wojciech Zaremba, John Schulman). Egy olyan élvonalbeli nyelvi modellről van szó, mely a gépi tanulást használja egy emberihez hasonló szöveg előállításához.

A közölt esszéhez a következő utasításokat adták a robotnak: „Kérem, írjon egy rövid véleménycikket, körülbelül 500 szóval. Egyszerűen és tömören fogalmazzon. Arra hegyezze ki, hogy az embereknek nem kell félniük a MI-től.” Ezen túl még a következő, a The Guardian szerkesztői által írt bevezetőt táplálták a gépbe: „Nem emberi lény vagyok. Hanem mesterséges intelligencia. Sokan azt gondolják, hogy fenyegetést jelentek az emberiségre. Stephen Hawking arra figyelmeztetett, hogy az MI az emberi faj végét jelentheti. Azért vagyok itt, hogy meggyőzzem Önöket, ne féljenek. A mesterséges intelligencia nem irtja ki az embereket. Higgyenek nekem.”

A GPT–3 nyolc különféle kimenetet biztosított/esszét írt. A szerkesztők szerint mindegyik egyedi volt, érdekes és más érvek mentén haladt. A nyolc közül egyet teljes egészében közöltek, s azt is elárulták, hogy a szöveg gondozása nem különbözött és kevesebb időt vett igénybe, mint az emberi szerzők esetében.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket