dunszt.sk

kultmag

Van Gogh rejtélyes halála

A köztudatban a kezdetektől fogva elfogadott tény, hogy Vincent van Gogh önkezével vetett véget az életének, méghozzá úgy, hogy hasba lőtte magát. Ezt az elképzelést követi Irving Stone 1934-es életrajzi regénye és az ez alapján készült, A nap szerelmese című film is, Kirk Douglas-szel van Gogh szerepében. Gregory White Smith és Steven Naifeh, akik tíz évet töltöttek a festő életének tanulmányozásával, azonban ezt Van Gogh: The Life című könyvükben cáfolják.

A kutatók szerint Irving Stone – csakúgy, mint a Van Gogh múzeum – valótlan történetre, bizonyítékokra és rossz nyomozásra alapozza az öngyilkosság megállapítását. A múzeum szerint a festő testvérének írt utolsó levelei is arról árulkodnak, hogy öngyilkosságra készült. Smith és Naifeh szerint azonban ez egyáltalán nem fogalmazódik meg a levelekben, sőt, egyfajta optimizmus és jövőtervezés árad belőlük.

A BuzzFeed videójában – amely bűntényként tárgyalja van Gogh halálát – lehetséges elkövetőként jelenik meg René Secrétan, akkori gyógyszerész, aki auvers-i tartózkodása alatt zaklatta a festőt, és később elismerte, hogy a fegyver, amelyet van Gogh (vagy más) használt, az övé volt. Ezt a részletet azonban a szerzőpáros állítása szerint az idők során figyelmen kívül hagyták, annak ellenére, hogy még a múzeum kutatói is lehetségesnek tartották ezt a forgatókönyvet.

A festő halálát követő időszak csendes beletörődése és az alá nem támasztott öngyilkosság elfogadása miatt máig sok rejtély és kérdés övezi Vincent van Gogh halálának körülményeit.

Az eredeti cikk itt olvasható.