dunszt.sk

kultmag

Van Gogh rejtélyes halála

A köztudatban a kezdetektől fogva elfogadott tény, hogy Vincent van Gogh önkezével vetett véget az életének, méghozzá úgy, hogy hasba lőtte magát. Ezt az elképzelést követi Irving Stone 1934-es életrajzi regénye és az ez alapján készült, A nap szerelmese című film is, Kirk Douglas-szel van Gogh szerepében. Gregory White Smith és Steven Naifeh, akik tíz évet töltöttek a festő életének tanulmányozásával, azonban ezt Van Gogh: The Life című könyvükben cáfolják.

A kutatók szerint Irving Stone – csakúgy, mint a Van Gogh múzeum – valótlan történetre, bizonyítékokra és rossz nyomozásra alapozza az öngyilkosság megállapítását. A múzeum szerint a festő testvérének írt utolsó levelei is arról árulkodnak, hogy öngyilkosságra készült. Smith és Naifeh szerint azonban ez egyáltalán nem fogalmazódik meg a levelekben, sőt, egyfajta optimizmus és jövőtervezés árad belőlük.

A BuzzFeed videójában – amely bűntényként tárgyalja van Gogh halálát – lehetséges elkövetőként jelenik meg René Secrétan, akkori gyógyszerész, aki auvers-i tartózkodása alatt zaklatta a festőt, és később elismerte, hogy a fegyver, amelyet van Gogh (vagy más) használt, az övé volt. Ezt a részletet azonban a szerzőpáros állítása szerint az idők során figyelmen kívül hagyták, annak ellenére, hogy még a múzeum kutatói is lehetségesnek tartották ezt a forgatókönyvet.

A festő halálát követő időszak csendes beletörődése és az alá nem támasztott öngyilkosság elfogadása miatt máig sok rejtély és kérdés övezi Vincent van Gogh halálának körülményeit.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket