dunszt.sk

kultmag

Hégli Dusan: „Bízom az emberek fegyelmezettségében, türelmében”

Az Ifjú Szivek Táncszínház eseménynaptárában a jelenlegi koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet ellenére is december elejéig találunk programokat: a 20 éves az Ifjú Szivek Táncszínház című gálaműsorral szinte körbejárják Dél-Szlovákiát, és emellett Pozsonyban, november 19-én az Ifú Szivek Táncszínház Zenekarának Giuoco Piano lemezbemutató koncertjére is várják az érdeklődőket. A művészeti igazgatót, Hégli Dusan rendezőt, koreográfust kérdeztük a táncszínház működésének járvány okozta korlátairól.

Hogy jellemezné a jelenleg uralkodó hangulatot a tánckar, illetve a zenészek körében? Milyen hatással van ez a megváltozott, keretek közé szorított kulturális élet az előadókra?

Röviden, talán a bizonytalanság a legjobb szó, ami a hangulatot jellemzi, de azt is hozzá kell tennem, hogy mindenki bizakodó, mivel a tavasszal elmaradt valamennyi előadást sikerült átszervezni őszre. A nyári szabadságról visszajövet kollektív PCR tesztet csináltattunk minden alkalmazottunknak, így a próbatermi munkából adódó veszély némileg csökkent, de arra nincs az intézményünknek anyagi kerete, hogy ezt kellő gyakorisággal elvégezze. Igyekszünk „egy háztartásbeliként” figyelni és viselkedni a munkahelyen kívül is. Az előadásainkat mindaddig megtartjuk, amíg a rendelkezések lehetővé teszik. Megegyeztünk, hogy a három bemutatónkat és a lemezbemutatót megtartjuk fél éven belül, ha üres nézőtér előtt is. Megpróbáljuk olyan minőségben rögzíteni, hogy esetleg más módon juttassuk el a közönséghez. Egy kimondottan az online térbe készülő darabon is dolgozunk.

Hogyan reagál minderre a közönség – bezárkóztak, vagy továbbra is teltházasak a táncszínház előadásai?

Az augusztus 20-i brünni újrakezdés óta minden előadásunk teltházas volt. Akadt olyan hely, amely a rendelkezések miatt elhalasztotta az előadást. De egyáltalán nem mondható, hogy csökkent volna az érdeklődés. Meglátjuk, mit hoznak a következő hetek. Bízom az emberek fegyelmezettségében, türelmében, máshogy nem is nagyon fog menni.

A pozsonyi székház, ahol a város egyetlen magyar kőszínháza működik, felújítás alatt áll. Mennyire befolyásolták a munkálatokat a koronavírussal kapcsolatos intézkedések?

Néhány hetes késésben vagyunk, akadtak váratlan fejlemények is jócskán, de jól haladnak a munkák – a színháztermet már használhatjuk. A társulat egy bérelt helyen volt három hónapig, de mivel ott több együttes  is próbált rajtunk kívül, szeptembertől inkább visszatértünk a saját termünkbe. A tánc szoros fizikai kontaktust igényel. Sokan vagyunk. Így sokkal biztonságosabb számunkra a pandémia diktálta szempontok értelmes betartása, még ha ideálisnak nem is nevezhető a környezet jelenleg az épületben.

Mennyire kérdéses a túlélés? Milyen jövőkép alakult ki önben a táncszínházzal kapcsolatban így a második hullám idején?

Már áprilisban is nagy figyelemmel kísértem, hogyan reagáltak más intézmények, színházak itthon vagy akár külföldön, pl. Németországban, így kialakult bennem egy forgatókönyv ezzel kapcsolatban, ehhez igazodva dolgozunk most. Kollégáimnak is köszönhetően úgy érzem, elég felkészültek vagyunk ez ügyben. Azt gondolom, hogy körültekintőnek és realistának kell lennünk. Nekem tulajdonképpen munkaköri kötelességem gondolni arra is, hogy mi van akkor, ha teljesen megváltozik az előadóművészet. A rettegés nem jó, de az mindenképp fontos, hogy megértsük a probléma lényegét. Nem biztos, hogy várni kell a szabályokra. Sokat tehetünk magunktól is. A tömegeket mozgató rendezvények kultúrája megváltozik, ez mára egyértelmű. Hogy milyen mértékben, azt majd a megélt tapasztalatok is befolyásolják. Emellett olyan komoly társadalmi kihívásokkal nézünk szembe, amelyek akár évekig kihatással lesznek a hétköznapjainkra, ünnepeinkre és kulturális életünkre egyaránt. Lehet, hogy nehezebb lesz megoldani, az is lehet, hogy költségesebb lesz a színpadi előadóművészet, de az ember nagyon sok mindenhez képes volt már alkalmazkodni az elmúlt évezredek során. Biztos vagyok abban, hogy ezt is megoldjuk. Egyelőre várom a legközelebbi bemutatóinkat, az új lemezünket, és hogy időre befejeződjön az épületfelújítás.

A jubileumi műsor ezen a hétvégén, szeptember 19-én megtekinthető Vásárúton, majd vasárnap Martoson.

A táncszínház művészeti vezetőjével korábban készített interjúnkat itt olvashatják.

Fotók: Hégli Máté

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket