dunszt.sk

kultmag

Megújult keretek közt adják át a Csáth Géza-díjat

A Fiatal Írók Szövetsége által 2016-ban, kizárólag adományokból megalapított díjat idén Nemes Z. Márió kapja. Az ünnepélyes díjátadásra szeptember 25-én pénteken 18:30-kor kerül sor Budapesten, a Neurológiai Klinikánál (Csáth Géza agyvelejének nyughelyén), a laudációt Gerőcs Péter író tartja. Ezt követi újdonságként a pop-up kiállítás 19:30-tól a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Nemes Z. Márió markáns hangú szerző, munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A 37 éves költő így vall önmagáról: „Elvesztettem az érdeklődésemet az alanyi, túlzottan személyes költészet formái iránt. Valami mást kerestem. A szubjektumon akartam túllépni, a figurák, szereplők, történetek felé. Ugyanakkor ha létrejön egy költőileg megkonstruált világ, akkor annak történelme, mitológiája is van, illetve történeti mélysége és természettörténete is. A korábban inkább a »saját« és a »másik« test kérdésével foglalkoztam, de itt már jobban előtérbe kerülnek az állati, növényi képek, az emberen túli szervesség.”

Első verseskötete 2006-ban jelent meg, az Alkalmi magyarázatok a húsról címet kapta; egyedi írásművészetét azóta számos elismeréssel díjazták. Legújabb verseskönyve a Barokk Femina (2019). Nemes Z. ezzel a művel visszatér a „kiindulópontra”, hiszen – saját bevallása szerint – az Alkalmi magyarázatok a húsról kötet nyelvét és kontextusát „magyarázza tovább”.

A programhoz kapcsolódó „Egyáltalán, doktor úr, nem tudok rendesen aludni” ( a Fekete csönd c. novella utolsó mondata) megnevezésű pop-up kiállítás Csáth Géza műveire és életére reflektál.

A világhírű külföldi művészek videómunkái mellett fiatal magyar alkotók installációi lesznek láthatók, amelyek egy része kifejezetten erre az alkalomra készült. Kiállító művészek: Borsos Lőrinc, Douglas Gordon, Metzing Eszter, Pipilotti Rist, Tillmann Hanna.

A programot Kollár Dalma Eszter kurátori tárlatvezetése, Hoppál Basspoetry Mihály zenéje, Lukács Flóra, Urbán Bálint, és a Kovács-ikrek (Dominik és Viktor) felolvasása színesíti.

A díjátadó Facebook-eseménye itt, a kiállításé pedig itt érhető el.

A  Csáth Géza-díjat kizárólag magánszemélyek finanszírozzák – az adott év kuratóriumának tagjai. Az elismerés mellé jár egy névre szóló hentesbárd, és egy hasított sertés.

A kiállítás és a finisszázs a szeptember 22–25. között zajló PesText világirodalmi fesztivál egyik programjaiként, a Petőfi Irodalmi Ügynökség finanszírozásával valósul meg.

A díjazottal készült korábbi interjúnk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket