dunszt.sk

kultmag

Támogatást kap a kultúra és a kreatív ipar Szlovákiában

A Szlovák Kulturális Minisztérium kedden arról informált, hogy 40 millió eurót használhatnak fel a REACT-EU forrásaiból a koronavírus hatásainak kezelésére. Ez az összeg szolgálna például a belépők árából származó bevételkiesések enyhítésére a kultúra és a kreatív iparág azon tagjai számára, akik az eddigi állami támogatásokból nem részesültek.

A REACT-EU  (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe) az EU kezdeményezése: a jelenlegi kohéziós politikai programok forrásait bővíti, melyek elosztására a válság társadalmi-gazdasági hatásainak súlyossága, többek között az ifjúsági munkanélküliség szintje és a tagállamok viszonylagos jóléte alapján került sor. 

A kormány a tervek szerint szeptember végéig kialakít egy munkacsoportot, melynek feladata a kulturális és kreatív iparág szakértői csapatával szorosan együttműködve kidolgozni egy intézkedéstervezetet a járvány negatív hatásainak kompenzálására. Ezenkívül a munkacsoportra hárul szintén a 2020 utolsó negyedévére és a 2021-re vonatkozó pénzügyi és adminisztratív rendeletek kidolgozása. Ezt az ajánlást Szlovákia Nemzeti Tanácsa Médiaügyi és Kulturális Bizottságának tagjai nyújtották be, a szerdai ülésükön elfogadott határozatban.

A bizottság továbbá sürgeti Natália Milanová (OĽANO) kulturális minisztert, hogy kezdeményezzen párbeszédet a munkacsoportok és a minisztérium közt; céljuk, hogy a kultúra és a kreatív ipar területei is bekerüljenek a stratégiai dokumentumok tartalmába. A bizottsági tagok ajánlása szerint a 2021-es év végéig a jogszabályok előterjesztésekor a kormánynak figyelembe kéne vennie azok ráhatását a kultúrára és a kreatív iparra, hogy ne hozzák a jelenleginél is nehezebb helyzetbe az érintetteket.

Milanová a gyűlés után elmondta, hogy nagy erőkkel dolgoznak a lehetséges megoldási tervek kidolgozásán, illetve azon, hogy pénzügyileg támogassák az említett szektorokat. Ezen terveket, elmondása szerint, szeretnék az év végéig meg is valósítani.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket