dunszt.sk

kultmag

Ruky preč od kníh!

Môže sa ideologický boj stále spájať s ničením kníh?

Alebo, ako dostať knihu medzi tie najhľadanejšie a najpredávanejšie.

Na čelo rebríčkov predajnosti maďarských kníhkupectiev sa v posledných dňoch nečakane dostala kniha príbehov pre deti. Sedemnásť textov v zbierke A meseország mindenkié (Krajina rozprávok patrí všetkým) obsahuje prepisy klasických rozprávok z pera začínajúcich, ale aj známych maďarských autorov, v ktorých vystupujú postavy marginalizovaných skupín, rómske deti, zajko s troma ušami, trúchliaca macocha, adoptované deti, týrané deti, LGBT ľudia, starí ľudia, alebo postavy s nejakým postihnutím.

Na čelo rebríčkov ju dostalo gesto poslankyne maďarského parlamentu, Dóry Dúró, ktorá ju na tlačovke označila za škodnú. Poslankyňa a podpredsedníčka krajne pravicovej strany (A Mi Hazánk Mozgalom) knihu označila za propagandu homosexuality a verejne ju vlastnoručne zničila.

Proti jej činu sa ohradili viacerí maďarskí umelci, medzi nimi aj jedna z autoriek a oceňovaná spisovateľka Andrea Tompa, ktorá na svojom profile napísala: „Deťom neškodia rozprávky. Ale nedostatok lásky, zanedbávanie a hlavne akýkoľvek prejav násilia. A ničenie kníh je násilie.” Na margo tohto skutku zverejnili vyhlásenie aj Maďarskí vydavatelia a kníhkupci (MKKE), v ktorom sa okrem iného píše: „Politicky motivované ničenie kníh v Maďarsku a v celej Európe stojí na tom najhanebnejšom mieste našej historickej pamäte. Nie je jednoducho vyjadrením názoru, ale stotožnením sa s nacistickým pálením kníh a ich komunistickým skartovaním. Ruky preč od kníh!“

Zámerom vydavateľstva Labrisz, ktoré knihu vydalo, bolo nabúranie spoločenských alebo rodinných stereotypov, zvyšovanie citlivosti voči inakosti rôzneho druhu. Východisko príbehov tvoria klasické rozprávky, ale autori sa zamýšľajú nad tým čo mohlo byť pred a čo po ukončené známeho príbehu, domýšľajú známe rozprávky, alebo komplikujú identitu niektorej z postáv, prípadne sa zamýšľajú nad tým prečo je vlastne striga taká zlá.

Politické hnutie A Mi Hazánk Mozgalom spustilo petíciu za stiahnutie knihy z pultov kníhkupectiev, do dnes ju podpísalo viac než 68 tisíc občanov.

V kníhkupectvách knihu naozaj nenájdete, je vypredaná.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket