dunszt.sk

kultmag

Lakatos Róbert: „A minőségi zene sokkal időtállóbb, mint egy vírus”

Tavaly júliusban vette át a révkomáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ vezetését Lakatos Róbert. A komáromi VMK új igazgatója rendkívül sokszínű egyéniség, az elmúlt években a Szlovák Nemzeti Filharmonikusok és a Luxemburgi Európai Szólisták zenekarának tagja volt brácsásként, valamint betöltötte a Thália Színház és az Ifjú Szivek Táncszínház zenei vezetőjének tisztjét; zeneszerzőként pedig a békéscsabai Jókai Színházban, a pozsonyi Szlovák Nemzeti Színházban, a turócszentmártoni Szlovák Kamaraszínházban, a kassai Állami Színházban és a Sľuk Szlovák Állami Népi Együttesnek és a Csík zenekarnak is dolgozott. A mai napig több zenekarban is megcsillogtatja tehetségét (Lakatos Róbert és a RÉV zenekar, Rendhagyó Prímástalálkozó, Esszencia, Beliczay kamarazenekar, Hugo Kauder Trio). Nevéhez olyan fesztiválok fűződnek, mint a RÉV fesztivál, Fonográf és a Kútfeszt. Saját elmondása szerint arra a legbüszkébb, hogy ő szerezhette a Körhinta zenéjét a budapesti Nemzeti Színházban.

Mint életpályáján is látszik, Lakatos Róbert művészként többfajta zenei világot ötvöz, de szívügye a magyar népzene, illetve a néptánc hagyománya, és az új szerepkörben való ténykedése is ezt támasztja alá: csapatával felélesztette Komáromban a néptánccsoportot (Gálik Gábor és Klaudia vezetésével, akik az Ifjú Szívek tánckarvezetői voltak), a színjátszó kört (Laboda Róbert tanár által), és a balett iránt érdeklődők számára is indítottak tanfolyamot (Süll Tamás felügyelete alatt, aki klasszikus balett szakon végzett a Pozsonyi Tánckonzervatóriumban). Emellett a legkisebbekre gondolva Ringató foglalkozásokat is tartanak (Süll Kinga egyházzenész vezetésével).

A nemzetközileg elismert, Fonogram- és Harmónia díjas brácsa- és hegedűművészt most a koronavírus második hulláma által okozott kulturális veszteségekről kérdeztük.

A szigorított korlátozások újra kihívások elé állítják a kulturális élet szereplőit. Milyen hatással van ez Önre mint előadóra és intézményigazgatóra?

A kialakult helyzet komoly szellemi és anyagi megpróbáltatást jelent nem csak számomra, de mindenkinek, aki a kultúrában tevékenykedik. A kormányunk hetedik hónapja nem képes előallni egy megfelelő stratégiával, amivel segítséget lehetne nyújtani a művészeknek, háttérben dolgozóknak, intézményeknek. Nem akarnak vagy nem tudnak olyan kompenzációs sémát kidolgozni, mely az elmaradt bevételek kiesését legalább kis részben pótolná. Kérdezem én: miért természetes ez az összes fejlettebb európai országban körülöttünk? Ezek szerint a szlovák kormánynál a kultúra a rangsor végén található. Ez elszomorító.

Sok tervezett előadásukat át kell szervezni más időpontra. Hogy reagál a közönség a COVID-19 miatt érvényben lévő szigorításokra?

Az emberek elfogadták a hatályban lévő szabályokat. Ezért sem értem az október elsejével hatályos újabb korlátozásokat, hiszen kulturális rendezvényeken még nem fertőződött meg senki. Frusztráló ez a teljes bizonytalanság, hisz vannak előadások, melyeknek már a harmadik pótterminust kerestük.

Veszélyben érzi esetleg az ön által alapított zenekarok fennmaradását?

A zenekaraim létét nem érzem veszélyben, hisz a minőségi zene sokkal időtállóbb, mint egy vírus.

Családapaként és művészként is embertpróbáló szituáció a jelenlegi – hogy sikerül ilyen korlátok közt túlélni a hétköznapokat?

Egy éve költöztünk Hetényre családi házba, ami körül mindig van tennivaló. A párommal és két kicsi gyermekemmel nagyon élvezzük az ittlétet. Mikor velük vagyok, sikerül elterelnem a gondolataimat, bár egy intézmény vezetőjeként nem kis felelősség van a vállamon. És nem utolsó sorban ott van a két nagy gyermekem is, ők is óriási erőt adnak, ha velük lehetek. 

Milyen jövőkép alakult ki önben így a második hullám idején a művelődési központtal kapcsolatosan?

Szeretnénk a kollégáimmal folytatni az elkezdett munkát. Hosszú távú feladatunk, hogy a VMK-ból egy regionálisan meghatározó, minőségi kultúrát művelő hely legyen. Azt gondolom, a válság után nehéz évek várnak ránk, de bízom benne, hogy a közönségünk visszatalál hozzánk. 

Lakatos Róberttel a Művészetek völgye (2019) fesztiválon készült interjúnk itt tekinthető meg.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket