dunszt.sk

kultmag

Kutatás vizsgálja a Berlinale és a náci filmipar kapcsolatát

Alfred Bauer, a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) alapítója közvetlen munkatársa volt a Joseph Goebbels vezette náci propagandaminisztérium utasítására 1942-ben felállított birodalmi filmgyártási igazgatóság (Reichsfilmintendanz) vezetőjének. A müncheni jelenkortörténeti kutatóintézet (IfZ) ennek alapján mutatta ki, hogy Bauer tevékenységével jelentősen hozzájárult a náci rezsim megszilárdításához és folyamatos működtetéséhez.


A tudományos kutatás, amely a fesztiválvezetők felkérésére készült, emellett azt is felfedte, hogy Alfred Bauer már 1933-ban csatlakozott néhány náci szerveződéshez, 1937-ben be is lépett az NSDAP-be, majd második világháborút követő vizsgálatok során rendszerellenes polgárnak vallotta magát és 1986-ban bekövetkezett haláig nem is esett szó náci múltjáról. A Berlinale által kiadott közlemény szerint ezen ismeretek révén immáron másként kell tekinteni a fesztivál első éveire, és tovább kell kutatni azt a kérdést, hogy milyen „személyi folyamatosság jellemezte a német kulturális életet a háború utáni években”.

A fesztivál vezetősége komoly lépéseket tett, miután a Die Zeit nyilvánosságra hozta Bauer náci múltját: megszüntették az Alfred Bauer Ezüst Medve díjat, amellyel korábban a leginnovatívabbnak ítélet film alkotóját jutalmazták.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket