dunszt.sk

kultmag

Készenállás

Egy-egy új bemutató után érdemes elgondolkozni azon, hogy mekkora tartalékai vannak a magyar filmnek. Stork Natasa valamiféle fél-mellékszereplő volt az Isteni műszakban (a főhős Szarajevóban rekedt szerelmét játszotta), de hát az már vagy hét-nyolc éve volt. Színházban is nagyszerű egyébként, mint például Térey János darabjában, de most moziról beszélünk. A Felkészülés… másik főszereplője az a Bodó Viktor, aki ugyancsak látható színházakban, de már vagy húsz éve, hogy kifejezetten fajsúlyos filmmel jelentkezett (Jadviga párnája), aztán az Overnight kicsit későbbi, 2007-es. Két lényeges apróság még, ugyancsak súlyos jelenlétek, az első ráadásul nem is hivatásos színészé, hanem költőé: Peer Krisztián rendetlen főbérlőként egyszerre vicces és drámai, Mokos Attila a tehetségtelen orvos figurájával pedig újra megmutatta, hogy nincs mellékszerep – a múlt heti Hab után tehát most is találunk szlovákiai magyar színészt a stáblistán.

Hiába mondják az ismertetők romantikus drámának meg romantikus vígjátéknak a Felkészülést, igazi középfajú filmről van szó, amely egyrészt több műfajt mozgat, másrészt éppen ebből következően valahol a szerzői és a zsánerfilm között helyezi el magát. Veszélyes sáv ez ugyanakkor, mert ha az igényes képi világ keretei között megjelennek a melodráma hangjai, ott könnyen felütheti a fejét a művészgiccs. A parabola határait súroló módon megemelt történéssor, lelassított és erősen kihagyásos cselekményvezetés, metafizikai beütések a világképben, a szereplők spirituális vonzalmai – honnan ismerős mindez? Krzysztof Kieślowski a Befejezés nélküllel (1985) talált rá erre a szerkezetre, amely aztán a kilencvenes évek elején a Veronika kettős életével és a Három szín-trilógiával teljesedett ki.

Talán közelebb visz a filmhez, ha végigvesszük a fenti elemeket, illetve újabbakkal egészítjük ki őket. Horvát Lili filmjét – ahogy az imént emlegetett lengyel, majd nemzetközi darabokat is – átlengi a találkozások valamiféle misztikus sorsszerűsége, ami, ha egy történetben meghatározóvá válik, a filmet a (tündér)mese, a példabeszéd felé mozdítja el, mert forgatókönyvírói konstrukciókat visz bele a hétköznapi földhözragadtságokba. Ilyen Márta (Stork Natasa) és János találkozása a koncerten, ahova egyébként a nő véletlenül téved be, ilyen több megjelenésük együtt és külön-külön a Szabadság hídnál. A hasonló megoldások azt mutatják, hogy az életben titkos összefüggések vannak, amelyeket a szereplők nem feltétlenül látnak át, az viszont biztos, hogy a beteljesedés felé szinte ezektől elvakítva haladnak. Mártára, de a számára is ismeretlen szerelmére (János – Bodó Viktor) is igaz, hogy szélütöttként követ egy gondolatot, benyomást és érzést, egyébként pedig minden elemében különlegesként bemutatott alak: Mártát általános értetlenség veszi körül, amiért maga mögött hagyja jól fizető tengerentúli állását, szerelmi elragadtatása már-már kínos helyzetekbe sodorja.

Ugyancsak a parabola beszédmódját idézi ez utóbbi részlet is, hiszen ez az egyébként hidegen mérlegelő orvos magánemberként gyakran túlmegy a racionális cselekvések határain. Mindehhez hozzájön, hogy János sem hétköznapi orvos: különlegesek a szenvedélyei, ilyennek tűnik írói tevékenysége is. Mindehhez járul a beállítások statikus kezelése, ami a filmnek meditatív jelleget ad – mintha a szereplők örökös önelemzése jelenne meg a vágás rendjében, ragadna át az időkezelés egészére. Megkockáztatok egy súlyos képzavart: a felettébb különleges látószögek ugyan hatalmas erőt adnak a látványvilágnak, de ez utóbbi mintha túl nagy terheket rakna Stork Natasa gyönyörű kék szemeire.

Az azonban nem igaz, és a filmmel kapcsolatos nézői várakozásokat könnyen félreviheti, amit a rövid leírásokban olvashatunk: a Felkészülésben nem csúszik össze képzelet és valóság, egyszerűen arról van szó, hogy a szereplők egyike letagad valamit, amit a másik nem tud ellenőrizni – de a cselekmény izgalmas fordulatait természetesen nem árulhatjuk el.

Mi kerekedik ki ebből az egészből? A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre magával ragadó, tehetségtől duzzadó film, egy kivételes szerelem kivételes meséje.

A film adatlapja a Mafabon

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket