dunszt.sk

kultmag

A cseh filmakadémia a Sarlatánt jelölte Oscarra

A lengyel Agnieszka Holland filmjét jelöli Oscar-díjra a Cseh Film- és Televízó Akadémia, számolt be a novinky.cz. A valós eseményeken alapuló történet forgatókönyvét Mark Epstein írta.

A cseh–ír–lengyel–szlovák koprodukcióban készült film Jan Mikolášek gyógyító életét dolgozza fel, aki gyógynövényeivel mindenféle szakképesítés nélkül évtizedeken át segített a társadalom minden rétegéből származó embernek a gyógyulásban.

„Öröm és megtiszteltetés volt, hogy az Olthatatlanul – Égő bokor után újra Csehországban forgathattam, mely a szívemhez nagyon közel áll” – mondta Agnieszka Holland.

A film érdekessége, hogy Ivan Trojan és fia, Josef egyaránt a fő karaktert játsszák, előbbi idősebb, utóbbi a fiatalabb Mikolášeket. A filmet a Berlinale-n mutatták be.

Az Új Szó interjújából megtudhatjuk, hogy Jan Mikolášek háza előtt naponta több száz ember várakozott. Közülük rengetegen segített, például Antonín Zápotocký köztársasági elnökön, Karel Čapek írón. Vizeletmintából állapította meg a betegséget, s a diagnózisa mindig pontos volt. Hogy film készüljön a történetből, ahhoz más is kellett:

„Kellett hozzá az is, amit Marek Epsteintől tudtam meg róla. Hogy nem tett különbséget ember és ember között. Hogy a háború idején a Gestapo embereit is gyógyította. Hogy a kommunistáknak egy idő után nem tetszett a tevékenysége, egészen pontosan az, hogy hatalmas tömegek bizalmát élvezte. A homoszexualitása is irritálta őket. Mikolášek bonyolult jellem volt. Nem is merte felvállalni, hogy valós, mély érzelmek fűzik fiatal asszisztenséhez. Letagadta, hogy szerelemmel szereti. A koncentrációs tábor elől úgy tudott megmenekülni, hogy rendkívüli tudását a nácik is elismerték. A börtönbüntetést azonban később nem tudta elkerülni.” – Nyilatkozta Holland.

Az Oscar-shortlistet 2021. február 9-én hozzák nyilvánosságra, a jelölések időpontja március 15. A díjakat április 25-én adják át Los Angelesben.

A filmről hamarosan kritika jelenik meg portálunkon.

Képek forrása: IMDb

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket