dunszt.sk

kultmag

Viggo Mortensen: „Az élet törékeny”

Viggo Peter Mortensen Manhattenben született, egy háromgyerekes család legidősebb fiaként. Fiatalkorában többször költöztek, emiatt sok nyelven beszél: dánul, spanyolul, angolul és franciául is. Első, kisebb filmes szerepét Harrison Ford oldalán játszotta a Kis szemtanú (The Witness, 1985) című krimiben. Nagyobb szerepet először az 1991-es Indián vérben (The Indian Runner) játszott, melyet Sean Penn rendezett. Ismertséget a Gyűrűk Ura-filmek Aragornjaként szerzett. További nagy sikert hozott számára a Gyilkos ígéretek (Eastern Promises, 2007) főszerepe – alakításáért Oscar-díjra jelölték. Később jelöléseket kapott a Fantasztikus kapitányban (Captain Fantastic, 2016) és a Zöld könyv – útmutató az élethez (Green book, 2018) című amerikai drámában nyújtott alakításaiért is. Jelenleg Madridban él feleségével (Ariadna Gil Giner spanyol színésznővel), a fotózásnak és a festészetnek hódol, illetve nemrég megjelent két verseskötete (Recent ForgeriesTen Last Night). Idén debütált rendezőként: a Falling című filmjében az egyik főszerepet is ő játsza.

Viggo Mortensen (1958), háromszoros Oscar- és négyszeres Golden Globe-díjra jelölt dán származású amerikai színész a SME szlovák napilapnak adott interjújában beszélt a gyermekkoráról, legújabb filmjéről és a halálról.

Az interjú a San Sebastián Nemzetközi Filmfesztiválon készült a Falling bemutatója kapcsán. A filmdráma feldolgozza többek közt a kiváló színész gyermekkori emlékeit is: szülei bonyolult viszonyát és válását, illetve kapcsolatát az édesapjával. Körülbelül öt-hat éves lehetett, mikor ráeszmélt, hogy a náluk zajló családi veszekedések nem átlagosak, szülei válásakor tízéves volt. Édesanyjuk öccseivel (Charles és Walter) őt is magával vitte saját szüleihez New Yorkba, ahol nem csak a testvérei iránt érzett felelősséggel, de saját, ott furcsaságnak számító szokásaival is meg kellett küzdenie. Elmondása szerint a nomád életmód, amit színészként a mai napig is folytat, sokat tanított neki az alkalmazkodásról.

Saját rendezésű filmjében egy öregedő férfi – önző férj és szigorú apa – fiát alakítja. A személyes hangvételű történet nagy hangsúlyt fektet a kommunikációra. Központi témája a halál, mely már gyermekkora óta foglalkoztatja a rendezőt. Elárulta, hogy magáénak érzi Sigmund Freud hozzáállását, miszerint „ha élni akarsz, készülj fel a halálra”. A filmben az apa már érzi a közeledő halált, részben ezért is viselkedik szerettei számára kellemetlenül. Fia azonban ennek ellenére rendkívül türelmes vele, még a legnehezebb helyzetekben is. Viggo Mortensen jelleme a való életben is ilyen. Mint elmondta, nem esik nehezére megbocsátani, nem haragtartó, azonban ha valaki eljátsza a bizalmát, azzal a továbbiakban nem hajlandó együttműködni. Fontos számára, hogy az emberek tisztelettudóak legyenek egymással. Ő maga is nagyon alkalmazkodó, az újságírókkal szemben is előzékeny, ami a sztárokra nem igazán jellemző. A SME újságírójának kérdésére, miszerint ez inkább európai tulajdonság, így válaszolt: „Lehet, hogy lélekben európai vagyok, magát a filmet is az »európai« jelzővel illették. Végül különböző európai országokba sikerült eladni, csak az USA-ban bizonytalan egyelőre a jövője. Pedig próbálkoztam, higgye el. De visszatérek ahhoz, amit már mondtam. Sokat utaztam, a legtöbb helyen jól érzem magam. Az a fontos, hogy kik vagyunk, nem pedig az, hogy hol. Természetesen vannak helyek, melyeket preferálok. Vonzanak a tájak, ahol igazán hideg van, szeretem az erdőket, a sarkvidéki éghajlatot. De mindemellett tetszenek a sivatagok is.”

Falling másik főszerepére Lance Henriksent (1940) választotta, ő játsza az édesapát. Az amerikai színész több ismert filmben és sorozatban is szerepelt eddig mellékszereplőként. A hányatott gyermekkorral bíró férfi komplex képet alkotva, őszintén és valóságosan jeleníti meg a vásznon a megtört apa lelkületét.

Az interjúból kiderült, hogy Viggo Mortensen a fiú szerepében meleg férfit alakít, és szó esett arról is, hogy a film milyen pozitív kritikát kapott eddig, illetve hogy hogyan befolyásolja a koronavírus a rendezői munkát.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket