dunszt.sk

kultmag

Bob Dylan idei dupla albuma igazi verseskötet

Bob Dylan költészete újabb remekművekkel ajándékozta meg közönségét: a 79 éves énekes Rough and Rowdy Ways című albumán összesen tíz dal szerepel.

A Robert Allen Zimmerman néven született Oscar-, Golden Globe-, és tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes-dalszerzőnek ez a 39. albuma. Bob Dylan 2016-ban kapott irodalmi Nobel-díját, az indoklás szerint annak köszönheti, hogy új költői kifejezésekkel gazdagította az amerikai dalkincset. Dalszövegei, melyekre jellemzően nagy hatással van az aktuális szociális helyzet, a politika mellett a filozófia és az irodalom is, igazán nagy költőre vallanak. A nemrég megjelent lemeze is ezt bizonyítja, melyen szó van háborúkról, gyilkosságokról, és énekel árulásokról, de a szorongás érzéséről is. A szövegek a közeljövőt is jósolják – „a halál már a szeretője”.

Az albumon megtalálható a Murder Most Foul című 17 perces dal, melyet a pandémia kezdetén adott ki. Rajongóit kitartásra buzdította vele, de a dalszöveg nagyon szélesen és mélyen értelmezhető. Mondhatni a 21. században élő ember definíciója. Valójában a lemezen nincs egy olyan dal sem, amely ha nem is nyíltan, de legalább szimbolikusan ne érintené a halál tematikáját. A Crossing The Rubicon című szerzeményében például arról énekel, hogy szeretné tudni, milyen a mennyország. Készen áll az átkelésre, csak szeretné tudni, hogy az mikor és hogyan fog történni.

Rough an Rowdy Ways azonban nem csak Dylan érzéseiről szól: a civilizáció, illetve a kultúra krónikájaként is helyt áll.

New York Timesnak adott interjújában elárulta, hogy sokkal többet elmélkedik az „emberiség halálán”, mint a saját elmúlásán. A koronavírussal kapcsolatos kérdésekre nagyon óvatosan válaszolt: „Ez is egyfajta invázió, amely csak előrejelzi azt, ami még jön” – mondta.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket