dunszt.sk

kultmag

Betartja a filmipar a sokszínűségért tett ígéretét?

Idén júniusban tették közzé azt a nyílt levelet, amelyben tévés és filmes szakemberek arra kérik a brit filmipart, hogy az csökkentse a televíziózásban tapasztalható szisztematikus rasszizmust. A levélben olyan követelmények is szerepeltek, mint a színesbőrű filmkészítők magasabb fokú támogatása és a sokszínűség erősítése a sugárzott filmekben és műsorokban. Négy hónappal a levél közzététele után sokan még mindig nem látnak fejlődést – írja a BBC.

Tinge Krishnan szerint, aki a közé az ötezer személy és vállalat közé tartozik, akik aláírták a levelet, ez azért van, mert az emberek szívesen aláírnak valamit, ha tudják, hogy később nem kell vállalniuk a véleményüket. Sokkal nehezebb kiállni a nyilvánosság elé, mert ezzel sokan a munkájuk elvesztését kockáztatják. A rendezőnőt személy szerint az is sokkolta, hogy az aláírók között olyan filmes cégek nevét is látta, amelyek – saját tapasztalatai szerint – a gyakorlatban egyáltalán nem törekednek a levélben leírtak implementációjára.

Tinge Krishnan

Mások abban is látják a problémát, hogy a levél aláírása a kezdeti őszinte gesztus után egyfajta versengéssé, divattá alakult át. Sokan csak azért támogatták a kezdeményezést, hogy „reklámozzák magukat“, illetve hogy a presztízsüket emeljék. Nisha Parti producer elmondása szerint valós, kézzelfogható eredményekre leghamarabb az idei év végén lehet számítani, de ehhez az is kell, hogy minél több támogató hallassa a hangját és álljon ki a nyilvánosság elé.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket