dunszt.sk

kultmag

Hogyan beszéljünk a halálról gyerekeknek?

Gyerekeknek a halálról beszélni nagyon nehéz. Tudja ezt Martin Smatana zsolnai származású filmrendező is, akinek Sárkány (Šarkan, The Kite) című filmje igyekszik eloszlatni a nyomasztó légkört az elmúlás körül. Az animációs film hatalmas sikert aratott, 2019-es bemutatása óta több mint 40 nemzetközi díjat zsebelt be.

A mese nagyon kedves, bábok által játszott, kimondott szavak nélkül is remekül működő történet. Bemutatja, hogy bár mindenki halandó, a halál egyáltalán nem jelenti az út végét. Egy kisfiú vidéken élő nagypapáját látogatja, és sárkányt eregetnek. A szereplők több rétegekből állnak össze, ezek szimbolizálják a megélt éveiket. A fiú sok rétegből áll, még előtte az egész élet. De a nagypapa már csak pár rétegből tevődik össze, és egyre vékonyodik. Egy napon aztán az utolsó réteget felkapja egy szellő, és felfújja az égbe…

SME szlovák napilapnak adott interjújában Martin Smatana nyilatkozott a bábfilm ötletéről és annak megrendezéséről. Az egzisztenciális kérdések már öt-hat éves kora óta foglalkoztatják a rendezőt, és az ilyenkorú gyerekek kérdéseire sokszor nehéz kielégítő választ adni. Nincsenek egyszerű helyzetben azok a szülők, akik csemetéiknek a halálról magyaráznak, hiszen ők maguk sem tudhatják biztosan, hogy mi vár azután rájuk. Épp ezért Smatana a film előkészítésekor több pszichológiai könyvet is áttanulmányozott – ezekután úgy döntött, a témát semmiképp sem szabad elbagatellizálnia, a gyerekek nyelvén, de egyenesen kell kommunikálni a továbbítani szánt üzenetet. Szándékosan nem használt elbeszélőt, és kihagyta a vallási utalásokat. Elárulta azt is, hogy bár végül a nagypapa meghal, a történetben azért van egy kis happyend. A metaforikus ábrázolás tökéletesítéséhez két évre volt szüksége a rendezőnek. Nem csak arra koncentrált, hogy közölnivalóját minél egyszerűbb formába öntse, hanem arra is, hogy reményt adjon.

Sárkányt eddig 150 filmfesztiválon vetítették világszerte. Jelölték Diák-Oscar díjra is, és sikere töretlen. Jelenleg online megtekinthető a Dafilms platformon (2 euróért), jövőre pedig közzéteszik a YouTube-on és a Vimeon is.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket