dunszt.sk

kultmag

Urbán Péter: „Keressük a megengedett találkozási formákat”

Az idén tizenegy éves szervezet már nem csak középiskolásoknak, de alapiskolásoknak, egyetemistáknak egyaránt tart iskolán kívüli élményalapú képzéseket, sőt, felnőtteknek is. Nevük az alapértékeikből alakult mozaikszó: T mint tudatos. A mint alternatív. N mint nem-formális. D mint dinamikus. E mint emberközpontú. M mint megerősítő. Alapító tagjai Hodossy Katalin, Hodossy Zoltán, Rabec István, Molnár Kriszta és Urbán Péter. A TANDEM országos szinten elismert munkát végez: 2014-ben az Orange Alapítvány (Nadácia Orange) nekik ítélte Oktatás kategóriában a második helyezést, az „oktatási rendszer minőségi fejlesztéséért, az iskolán kívüli oktatás feltételeinek kultiválásáért, és az új készségek elsajátítására való motiválásért az oktatási rendszerben”. Az iskolán kívüli nem formális oktatás témában tartják a kapcsolatot szlovák szakmai szervezetekkel, és részt vesznek nemzetközi projektekben is.

A nonprofit szervezet, amely 2009 óta a szlovákiai magyarok életét hivatott segíteni szolgáltatásaival, fantasztikus és egyedülálló képzéseket folytat. Viszont projektjeik megvalósítása a jelenlegi, koronavírus-járvány okozta helyzetben korántsem egyszerű. A TANDEM csapatát azonban kemény fából faragták. A kialakult szituációról és jövőbeni terveikről Urbán Péter ügyvezetőt kérdeztük.

A nem formális módszereiről híres szervezet elhivatottan segíti a fejlődésben mindazokat, akik ezt igénylik – előadásokat és workshopokat rendeznek, foglalkoznak tanácsadással és kutatásokkal is. Milyen mértékben feltétele a TANDEM munkájának a személyes részvétel, illetve kapcsolat?

A mi szervezetünk hisz abban, hogy a pozitív példákat kiemelve változásokat lehet elérni az élet minden területén. Missziónk, hogy kiegészítsük az iskolai frontális oktatást kézségfejlesztő tréningekkel – mint a felelősségvállalás erősítése, asszertív kommunikáció, kritikus gondolkodás. Célunk az iskolai szolgáltatás fejlesztése különféle innovációk felhasználásával, és az érzelmi intelligencia növelésével. Nagy hívei vagyunk a személyes találkozásoknak, melyeket nehéz helyettesíteni más eszközökkel, de még mindig azt gondoljuk, hogy jobb online találkozni, mint sehogy. Keressük a megengedett találkozási formákat.

November végén az élménykonferenciát online formában tartják majd – ez az első ilyen alkalom? Mit jelent pontosan az élménykonferencia kifejezés? Mennyiben lesz ez a konferencia eltérő a tavalyitól? Egyik témaként az erőszakmentes kommunikáció van megjelölve az ismertetőben, mely kiváltképp lényeges szerepet kap a mai viszonyokra vonatkozóan, ugyanígy a tudatos és biztonságos internethasználat – kik tartják majd a képzéseket?

Tavaly voltunk tízévesek, 2019 a jubileum éve volt a TANDEM-ben – ennek apropóján sok olyan programot szerveztünk, melyekkel megemlékeztünk az elmúlt tíz évről. Ezek kicsúcsosodása volt az első élménykoferencia, itt ünnepeltük úgymond a születésnapunkat. Meg akartuk jutalmazni a résztvevőket, hogy egy élménnyel legyenek gazdagabbak. A program összeállításakor arra helyeztük a hangsúlyt, hogy örömteli együttlét valósuljon meg – volt pl. relaxációs workshop, konfliktuskezelés, szupervíziós esetmegbeszélés. Az élménykonferenciának olyanyira nagy sikere volt, hogy hagyományt teremtett. Idén azonban sokkal nehezebb lesz ezt az élményt online formában átadni. Több témasávval készülünk: szó lesz a bullyingról, a biztonságos internethasználatról, külön fogunk foglalkozni a vezetői kompetenciákkal is. Valójában három panel fog futni párhuzamosan a Zoom szolgáltatásán keresztül. Előadóink (a teljesség igénye nélkül): Rabec István, Sikula Gábor, Lelovics Andrea, Lánczos Andrea, Kenyeres Attila; részt vesz továbbá két angliai előadó a Szabad játék, és a játék fontossága az iskolákban, illetve a Természet felhasználása az egyes órákon témákkal (természetesen magyar tolmácsolással). Süll Tamás a diák szülei válásának dinamikájáról és annak kezeléséről beszél majd, bemutatva az osztályfőnök szerepét ebben az esetben. Több blokkot szentelünk a szlovák oktatásnak is (Cseregyerek program, Bakos Adrienn – új módszerű szlováknyelv-oktatás, online távoktatás eszközei).

A Hatékony konfliktuskezelés tréning, mely a közeljövőben valósult volna meg, elmarad. Több megszervezett eseményt is ennyire drasztikusan érintenek a vírussal kapcsolatos korlátozások?

Szívfájdalmunk a nemzetközi projektjeinkben elmaradt tanulmányi utak – tavaszra voltak tervezve, majd áttéve őszre, végül teljesen elmaradtak (többek közt Angliába is mentünk volna tanulni). Jelenleg a projekttalálkozók online formában zajlanak, ez senkinek nem okoz különösebb problémát. Terveink közt szerepelt egy önmenedzsment–időgazdálkodás témájú workshop, melyet most a vírus miatt halasztunk.

Az önismeret rögös útján már fiatalkorban jól jön a segítség – ebben nyújt támogatást a TANDEM STOP BULLYING elnevezésű projektje is, mely az iskolai bántalmazások megelőzésére helyezi a hangsúlyt. Mire számíthatnak a résztvevő alapiskolák diákjai és pedagógusai?

A vissszajelzések alapján nagy szükség van rá, hogy foglalkozzunk ezzel a témával. A tanárok sokszor eszköztelennek érzik magukat, a szülők sem tudják, mitévők legyenek, a diákok pedig ritkán mernek róla beszélni. Az első lépésünk ez ügyben, hogy hirdettünk egy pályázatot, melyre öt alapiskola jelentkezhet (a felső tagozatosokat érintve), velük szeretnénk másfél éven keresztül együttdolgozni. Először is végzünk egy felmérést az iskolában, felállítunk egy diagnózist mindhárom célcsoport (diákok, pedagógusok, szülők) körében, hogy milyen formában és mértékben van jelen a zaklatás, és aztán kidolgozunk egy programcsomagot nekik. A diákokkal főleg drámapedagógiai eszközökkel dolgozunk, hogy megtanulják, hogyan tudják megoldani, ha megjelenik a bántalmazás, mit lehet tenni ellene. A pedagógusoknak egy módszertani eszköztárat szeretnénk átadni tréning formájában, hogy mit tehetnek a megelőzés érdekében. De csak akkor teljes a kép, ha a szülőkkel is foglalkozunk, meg kell találnunk a segítség legmegfelelőbb formáját, hiszen az ő időbeosztásukhoz igazodni a legnehezebb. Ezért tettünk be a projektbe mentorálási részt is: az a tapasztalatunk, hogy a személyes kísérés nagyon fontos. Főleg az akut esetekben nélkülözhetetlen a személyes mentorálás. Tizennyolc hónapon keresztül nyomon követjük majd az eredményeket és hatásokat, folyamatosak lesznek a konzultációk és a személyiségfejlődések felmérése. Öt iskolában fogjuk tesztelni ezt a csomagot, és bízunk benne, hogy elég tapasztalatot szerzünk a témában ahhoz, hogy kész eszköztárat alakítsunk ki. Ezáltal a jövőben tudunk majd azonnali segítséggel szolgálni.

Milyen a hangulat a szervezők körében, a TANDEM irodájában?

Emberként én ezt az időszakot nagyon nehezen élem meg. A tavaszi bezártság idején nem tudtam táplálkozni a találkozások erejéből, a mosolyokból, ölelésekből, kézfogásokból. Egyedül voltam az irodában, a kollégákkal csak online láttuk egymást, már szinte éreztem a depresszió jeleit magamon. A négy fal közt egy géppel beszélgetve nap mint nap – talán nem is csoda. A nyár aztán segített, jót tett, hogy lehetett kicsit együtt lenni. Családunk örömforrása, hogy a nyár végén világra jött a harmadik kisfiunk: a születés csodája feldobta a hangulatot. Ez tényleg hatalmas örömet hozott. De persze jelen van a félelem is sajnos. Csapatunk az irodában most még tud együtt dolgozni szerencsére, jó a hangulat, tudjuk egymást támogatni, nincs feszültség köztünk, erőt merítünk egymásból – remélem ez kitart, amíg csak kell.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket