dunszt.sk

kultmag

Az első horrorfilm elkészítését egy hiba segítette

A közönség nem rettegett. 1896-ban, mikor a mindössze 3 perc 19 másodperces film készült, inkább nevettek rajta, nem gondolták, hogy félniük kellene. Még csak egy évvel voltunk a kinematográf feltalálása után. Az első horror a francia Georges Méliès (1861–1938) nevéhez kötődik.

A Lumièr fivérek első filmjének bemutatóján a közeledő lokomotívtól megijedtek, s ez adta Méliès-nek az ötletet. Horrorjának a Le manoir du diable, vagyis A kísértetkastély címet adta, és Mefisztó, csontváz, szellemek és más különös lény szerepeltetésétől várta a hatást. Mindebben egy olyan technikai megoldás segítette, amelyre véletlenül jött rá.

Mikor az utcán járt, beakadt a film a kamerájában. Néhány másodperc elteltével vette észre és javította a problémát. Eközben körülötte minden megváltozott. Méliès tudatosította, hogy a stop-motion technikának köszönhetően személyek és tárgyak tűnhetnek fel és el bármikor a filmjében. Így változik át például egy denevért Mefisztóvá A kísértetkastélyban, megdöbbentő folyamatokat elindítva.

Georges Méliès a filmjeiben sok technikai újdonságot felhasznált. Utazás a Holdba című filmjét például saját kezűleg festette ki. Sikerei után a gazdasági válság és a publikum ízlésváltozása miatt csődbe ment. Élete végén a Montparnasse-on, a vasútállomáson árult játékokat.

A cikk eredetije itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket