dunszt.sk

kultmag

Alapkő mint építés és rombolás

Cornerstone címmel nyílik meg Marek Kvetan kiállítása az At Home Galleryben, Somorján november 5-én, délután 2 órakor.

A történészek és a közgazdászok sokat vitatkoznak arról, melyek a történelmileg legjelentősebb termések. Melyek voltak azok, amelyek a legnagyobb mértékben befolyásolták a történelem menetét, előnyt adtak fogyasztóiknak és termelőiknek más kultúrákkal és civilizációkkal szemben, gazdagságuk vagy épp vesztük okai voltak. Valószínűleg nem születik univerzális válasz, mivel túl sok – helyi és illékony – szempontot kell figyelembe venni. Hasonló módon meg lehet vizsgálni azokat a dolgokat is, amik nem nőnek ki a földből, hanem alatta maradnak. Ezek miként befolyásolták a világ-, a nemzeti és az államtörténelmeket. Jó és rossz irányban egyaránt.

Valahol ezen a tájékon kell keresni Marek Kvetan Cornerstone című projektjének forrását, melyben a szobrászatot, az installációs folyamatokat és a hangmintákat keveri össze egy alkotássá. Hat követ választott ki. Meteorit, kőszén, uránszurokérc, óriási kristály, gördülő kő vagy a közönséges „szikla” – ezek olyan jelenségekről adnak hírt, melyek alapvetően hatottak a bolygónk életére, a nemzetek gazdagságára, egyes államok politikai sorsára, de a bányavárosok jólétére is, vagy épp a klímaváltozás szimbólumai. Mindezek minket is érintenek.

Hat egyforma fekete „kő”, csupán alakjuk és felületük mutatja az azonosításukhoz vezető utat. A morfológia megmarad, csak a mérték változik. (Magyar, csehszlovák, szlovák) történelmünk, illetve a globális jelenlét kihívásainak hat tanúja.

Mindegyik sajátságos állványon nyugszik. Széken, piedesztálon vagy szegényes támasztékon. De ezek is saját konnotációkkal bírnak. A hatalom és az alázat szimbólumai. Fás részeik vegyi elemzése kimutatná, hogy miben áztak a fák gyökerei. Azonban alakjuk és történetük szélesebb, bár az adott lokalitásból eredő referenciát kínál. A hat kő nem csendben áll, amit tudat alatt a kövektől elvárnánk. Bár elmozdításukat, keletkezésüket gyakran kísérik zajok. Az installáció hanganyaga újabb dimenziót ad a történetnek.

A többrétegűségre és a többértelműségre utal a mű elnevezése is. Alapkő – a szó legszorosabb értelmében egy építmény megépítésének első lépését jelzi, miközben a kő mint anyag megint csak szimbolikus értékkel bír. Végeinken eléggé nyilvánvalóan utal egy profán politikai aktusra. Paradox módon néha annak a kőnek is ez a neve, melyet az építkezés befejezéseként utolsó elemként helyeznek el az építményben. És még a fogalom szakrális és profán jelentéséről nem is beszéltünk…

A kiállítás december 18-ig lesz megtekinthető.
Kurátor: Damas Gruska. Hangkompozíció: Slávo Krekovič.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket