dunszt.sk

kultmag

John Gray filozófus: A macskáktól kéne tanulnunk

Megjelent John Gray Cats and the meaning of life (A macskák és az élet értelme) című könyve, amelyben a macskák filozófiájával foglalkozik. A 23 évesen elhunyt macskája, Julian emlékére írta.

John Gray

A macskákkal már sok filozófus foglalkozott a múltban – kezdve Schrödinger macskájától egészen Wittgensteinig, aki azt állította, ha az oroszlánok megtanulnának beszélni, az emberek nem értenék őket. Gray erre csak annyit mond, az illető nem töltött elég időt macskákkal.

Gray filozófiája szerint az ember meg tudja érteni, mit beszél a macskája, ha elég hosszú ideje élnek együtt, ahogy azt is érezheti, miről filozofál. A filozófus szerint a legtöbb filozófiai mű szorongás következtében íródott, hogy az embereket megnyugtassa. Viszont a macskák nem szoronganak, így nem kell nekik a nyugodtság illúziója sem. „Ha a macskák tanácsot adnának nekünk, csak mulatságból tennék” – mondja Gray.

A könyvben olvasható egy tíz pontból álló lista félig-meddig olyan tanácsokkal, amilyeneket egy macska adna az embernek: „Az ember könnyen elveszíti az emberségét, de a macska mindig macska marad”, „Ne keress értelmet a szenvedésben”, „Az alvás öröméért aludj”…

„A macskák nem egy képzeletbeli jövőben élnek, a macskák a jelenben élnek, mert nem tudják, mi a halál. Ha mi sem foglalkoznánk a halállal, sokkal kevésbé szoronganánk és éreznénk azt, hogy rengeteg dolgot kell csinálnunk” – vallja a filozófus.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket