dunszt.sk

kultmag

Meztelen közép-európai városlakók egy cseh fotós szemével

Martin Gabriel Pavel cseh művész nem ma kezdett meztelen embereket fotózni városok közterein. A jelenleg megjelenés előtt álló Daily Portrait Brno — Bratislava — Budapest — Vienna (Napi Portrék) című fotógyűjtemény 381 alkotása (500 oldalon) két év terméséből (2018–2020) született meg. Ugyanakkor Pavelnek ez már az ötödik projektje 2011 óta azonos címmel (Daily Portrait). Pár éve Berlinben például a következőkkel állt elő: teljesen idegen emberek sorsát kötötte össze azzal, hogy kölcsönadta nekik a kameráját, és megkérte őket arra, hogy fotózzanak le valakit – aki lehetőleg nem ismernek – meztelenül a saját otthonában. Így született meg a Daily Portrait Berlin.

Fotó: Martin Gabriel Pavel

A cseh művész legújabb projektje keretén belül közép-európai városok (Brünn, Pozsony, Budapest és Bécs) nyilvános közterein, vagy az adott városra jellemző, szokatlan térben – megközelítőleg helyszínenként 100-100 meztelen emberről – készített fotókat. A fotóalanyokat nem ő válogatta ki, hanem fordítva: bárkit lefényképezett, aki a projektre jelentkezett kortól, nemtől, faji vagy társadalmi hovatartozástól függetlenül.

Fotó: Martin Gabriel Pavel

„Ezzel a sorozattal első sorban az egyes városok épp eltűnőben lévő sajátos hangulatát szerettem volna megörökíteni. Brünn, Pozsony és Budapest még autentikus városoknak mondhatóak a steril és unalmas Bécscsel szembern. De nem sokáig. Azt hiszem, az utolsó pillanatban sikerült lefotóznom az egyediségüket” – jegyzi meg a fotós egy nemrég készült interjúban.

Fotó: Martin Gabriel Pavel

De Pavel a sorozatokkal nem csak a városok eldugott zugait szeretné a lakókon keresztül bemutatni, hanem rászeretne mutatni arra is, hogy az emberi test alapból meztelen, csak a társadalom öltözteti fel ruhákkal, címkékkel és elvárásokkal – és ezen keresztül tölti meg a természetes meztelenséget ráerőltetett szexualitással.

A kötet mielőbbi megjelenését itt lehet támogatni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket