dunszt.sk

kultmag

Szlovákiában egyre több szerző dönt a magánkiadás mellett

Új trend van kialakulóban a szlovák könyvpiacon, számol be a Sme napilap. Egyre több szerző dönt úgy, hogy a kiadókat megkerülve, maga adja ki a könyvét. Ennek több oka is lehet, egyeseknél a kreativitás nagyobb fokú kiélése vezet ide, másoknál az, hogy végig szeretnék kísérni könyvük sorsát a megírástól egészen a terjesztésig, míg megint mások azért döntenek emellett, hogy a megjelenés után fél évvel ne a leárazott könyvek közt találják művüket.

Az egyik sikertörténet egy bloggeré, Nikoleta Kováčováé, aki szlovák vegán recepteket adott ki Slovegán címmel. A kreativitás és az alacsonyan tartható könyvár miatt döntött a magánkiadás mellett. Nem várt sikere lett, több mint tízezer példányban adta el könyvét, melynek megjelent már a folytatása is. Ismert bloggerként az átlagnál jobb eséllyel indult, a crowdfunding során és azt követően több mint harmincezer eurót szedett össze.

Soňa Borušovičová, aki a magánkiadások során segít a szerzőknek, azonban azt mondja, hogy nem ez az általános. Szerinte a crowdfunding is már olyan munka, amihez gyomor kell, s míg egy szerző sikerre viszi, az hosszú idő, aminek csak az első a lépése a könyves debütálás.

Azonban a kiadók a saját képükre szeretnék formálni a szerzőket, abba a mechanizmusba próbálják meg beilleszteni őket, amely bevált számukra. Másrészt a kiadói honorárium is inkább alamizsna, aminek egyik oka a terjesztők által érvényesített magas árrés. Főleg ezek miatt az okok miatt választják a fiatal szerzők a magánkiadást Soňa Borušovičová szerint.

Jakub Filo, a Sme egyik szerkesztője saját kiadású könyvének története során szembesült azzal, hogy az írónak marketingesnek is kell lennie, ami szerinte az egyik legnehezebb dolog a szlovák könyvpiacon. De azt állítja, megérte, mert saját szándéka ellenére nem kerül a könyve az akciós kötetek polcára.

„Gyakran mondom a szerzőimnek, hogy íróvá válni olyan, mintha gyalog mennénk el Moszkváig. Sokáig tart, és nem mindenki ér célba” – mondja Borušovičová.

Fotó forrása: Nikoleta Kováčová facebook oldala

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket