dunszt.sk

kultmag

Vaginák szlovák politikusok mondataival

A szlovák Kapitál című havilappal közösen készült a projekt, mely összekapcsolja az izlandi művész, Kristín Gunlaugsdóttir alkotásait szlovák politikusok mizogün és soviniszta kijelentéseivel.

Gunlaugsdóttir művészetének középpontjában a nők ábrázolása áll. Testükön keresztül nem csak a szexualitásukat mutatja fel, hanem az egész női világot. Szégyen nélkül festi meg a nemi szervüket is, mert szerinte ezt látni kell a világnak.

„Minden esetben, ha a tabusított tárgyakat tiltják előlünk, közelebbről kell szemügyre venni őket. Azt szeretném, ha munkám a természetes, mindenféle elnyomástól mentes szexualitást mutatná be” – mondta a Sme című napilapnak Gunlaugsdóttir. „Tisztában vagyok vele, hogy a tabukról szóló munkáimat csak kevés országban állíthatom ki. Örülök, hogy Szlovákiában láthatóvá válnak. Ez egy helyes lépés.” Majd hozzáteszi, hogy képeivel nem szeretne senkit bántani, sokkolni, és hogy sok nőre hat művészete felszabadító erőként.

Ezeket a témákat járja körül A te vulvád című online kiállítása is, mely a Jeden svet (Egy világ) elnevezésű nemzetközi filmfesztivál keretén belül látható.

A mostani kiállításon az alkotások szlovák politikusok kijelentéseivel együtt láthatók, Koronczi Dávid grafikus munkájának köszönhetően.

„Azt szerettük volna, ha az izlandi művész alkotásait átitatná a szlovák valóság. Hogy az ember univerzális vágyát a szabadság iránt, mely ezekben a képekben anyagiasul, összekapcsolnánk politikusaink abbéli helyi igyekezetével, hogy megnyirbálják ezt a szabadságot” – mondja Diana Fabiánová, a fesztivál művészeti vezetője.

Így történt az, hogy a vaginák képeit olyan férfiak kijelentései egészítik ki, akik azt gondolják, hogy jobb döntéseket képesek hozni arról, hogy mit szeretne a másik nem, hogy mire van szüksége, mit szabad neki, mit tehet meg és mit kell megtennie.

Fotó: Kristín Gunlaugsdóttir facebook-oldala

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket