dunszt.sk

kultmag

A legjobb barátja egy plüsshörcsög, a férje űrlény

Sayaka Murata Earthlings (Földlakók) című utópisztikus kötete a tabukról és az emberek „robotikus”, tehetetlen életéről szól. A „gyerek- és pénzcsinálás” disztópikus társadalmi problémáival foglalkozik.

A regény elbeszélője Keiko, aki a könyv kezdetén egy általános iskolás lány gyáva apával, zsarnok anyával, szorongó lánytestvérrel, akik kiközösítik őt a családból. Így Keiko egy Piyyut nevű plüss-sünnel barátkozik, aki különleges képességekkel ruházza fel a lányt. A történethez tartozik Keiko Yuu nevű unokatestvére is, egy űrlény, akit egy űrhajó „hagyott el”, és Keiko leendő férjjelöltje.

A kötetben tizedik novellát fordították le először angolra, ez volt az, amely Japánban is majdnem hatszáz-ezer példányban kelt el. A címe Convenience Store Woman (A nő a kisboltból). Ez a novella arról szól, hogy a már a harmincas éveiben járó kisbolti eladó, Keiko, hogyan éli meg, hogy csak egy „fogaskerék a társadalom működésében”. Interakciókkal van tele, az emberek a nem létező szerelmi életéről kérdezik, valamint arról, hogyan éli meg azt a munkát, amit élete végéig csinálni fog.

Sayaka Murata egy olyan világot teremt regényével, ami saját bevallása szerint „Ádám és Éva meg az alma” előtt lehetett, de nincsen semmilyen édenkerti hangulata. A társadalmat szinte egy gyárként írja le, amiben a két fiatal csak azért házasodik össze, hogy túléljenek, bármibe is kerül.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket