dunszt.sk

kultmag

Heaney, Hughes és Cooke: soha nem látott levelek dokumentálják a művésztrió barátságát

Seamus Heaney és Ted Hughes költők szoros kapcsolata mindig is köztudott volt az irodalomtörténetben, azt azonban már sokkal kevesebben tudják, hogy nem duót, hanem baráti hármast alkottak, amelynek Barrie Cooke ír festőművész is a tagja volt. A három művészt az irodalom és a festészet szeretetén kívül még egy nagy szenvedély kötötte össze: a horgászat.

A trió kapcsolatára utaló nyomokat Mark Wormald irodalomtörténész fedezte fel, amikor Hughes naplófeljegyzéseit olvasta a British Library-ben – számol be róla a The Guardian. Érdekelni kezdte Cooke hármuk barátságában betöltött helye, ezért felkereste a művészt, aki mesélt neki Heaney-ről és Hughes-ról, valamint megmutatta neki a leveleiket, amelyek között eddig meg nem jelentetett versek is voltak a két költőtől.

Seamus Heaney

A levelek Wormald szerint a művészek eddig teljesen ismeretlen oldalát is megmutatják: kibontakozik bennük Heaney és Cooke művészi szimbiózisa, valamint Hughes gyengéd, odaadó apai oldala. Cooke 2014-ben elhunyt, lányai pedig a Pembroke College-nak, a festő alma materének ajánlották fel az egyedülálló gyűjteményt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket