dunszt.sk

kultmag

Nyüzsög a kortárs

A képzőművészet és az autonóm alkotói tevékenység finanszírozásában hatalmas szerepe van a műtárgy-értékesítésnek, még akkor is, ha hajlamosak vagyunk romantizálni a képet, és a művészetet valamifajta piaci érték nélküli tiszta dologként felfogni. A megoldás félúton lehet. Idén októberben két olyan esemény zajlott le, melyek a kortárs műalkotások kereskedelmi oldalát a nagyközönség számára tették szemmel láthatóvá. Mind a kettőben eltérő módokon, de személyesen is érintett vagyok, így a belső tapasztalatokra hagyatkozva mesélem el, hogy milyen volt az Art Market Budapest, az egyik kiállító galéria képviselőjének szemével, illetve a Godot Art Fair, annak egyik szervezőjeként. Habár mindkettő a kortárs műtárgypiac képviseletében jött létre, nem ütik ki egymást, más módszerrel közelítenek ehhez a mezsgyéhez, sőt mi több, érdekük, hogy egymást erősítsék.

Art Market Budapest (fotó: Sztrehalet_Oxána)

Az Art Market Budapest a Millenáris nagy, egybefüggő tereit osztja kis parcellákra, hogy a világ nagy művészeti vásáraihoz hasonlóan standokat biztosítson galériák, stúdiók, intézmények és szervezetek számára, akik a saját stílusuk és elképzelésük szerint állítják össze a bemutatásra szánt műalkotásokat, reprezentálva művészkörüket és identitásukat. A sok kis stand által kialakított labirintusrendszer már-már a befogadhatatlanság határát súrolná, ha nem izgatná az embert az, amit lát és ne töltené el kíváncsisággal, hogy mit talál a következő sarok után. Ide nem csak a műgyűjtők és a szakmabeliek, de a nyitott érdeklődők is ellátogatnak, hogy feltérképezzék a kortárs képzőművészet piacát. Az Art Market Budapest ezért nevével ellentétben nem is elsősorban a művek eladásáról szól, mintsem inkább a reklámról, hiszen számtalan embert vonz az esemény grandiózussága.

Art Market Budapest

Fontos azonban tudatosítani, hogy ez nem a kortárs képzőművészet monumentális bemutatása, vagy a legkiemelkedőbb hazai képzőművészek felvonultatása, vagyis nem egyfajta kanonizáció folyik itt. Az eladhatóság miatt nagyon szűk az a műfaji metszet, ami a hagyományosabb típusú art marketeken/ art faireken megjelenik. A műtárgyvásárlási szokás nem tart még ott, hogy a festményeken, grafikákon, vagy extrémebb esetekben a fotókon és a szobrokon is túl gondolkodjanak, hiszen alapvetően otthonra, privát térbe választanak ilyenkor. Így máris kiesnek olyan izgalmas műfajok, mint a videó, vagy az installáció. Ezzel ellentétben a nagyobb, nyugati vásárokon ezek a műfajok dominálnak, pont azért, mert a látogatók figyelméért küzdenek a kiállítók, így az nyer, aki minél merészebb, minél figyelemfelkeltőbb látványt tud nyújtani, ami azért sokszor nagy hiányként sóhajt fel az emberben az Art Market Budapest hosszú épületét járva.

Art Market Budapest (fotó: SpingarAnita)

Idén, nyílván a járványhelyzet következményeként is, több, sarkalatos változás történt. A legfeltűnőbb, hogy az eddigiekkel ellentétben nem szántak külön helyszínt a fotóművészetnek, hanem egy épületet foglalt el a rendezvény. A korábbiakban sem tartottam egészségesnek ilyen szélsőségesen elkülöníteni a fotó szekciót, hiszen pont a különböző műfajok váltakozása adhat felüdülést a több órás séta alatt. A kiesett épületrész viszont hiányzott ahhoz a lehengerlő műtárgy özönhöz, ami vonzóvá teszi a művészeti vásárokat, és ami annyira kimerítő a túra vége felé közeledve. Ez viszont nem kell, hogy feltétlenül gátja legyen egy magas színvonalú expónak, sőt az esszencia a javára is válhatna. Ehhez sokat adott volna, ha a vezető fővárosi galériák közül többen nem tömörültek volna egy stand alá a Kortárs Galériák Egyesületének nevében, ahol a falmatricákkal tovább parcellázott falszakaszokon galériákként csak egyetlen műalkotást állítottak ki. Olyan neves kiállítóterek fosztották meg így az élvezettől a látogatókat, mint az acb Galéria, a Várfok, a Deák Erika Galéria, az Inda, a Molnár Ani Galéria vagy a Viltin. Jelzés és gesztus értékű volt a jelenlétük, amit nagyon sajnálhattunk, de a galériákhoz egyenként is ellátogathatunk, hogy pótoljuk ezt az űrt.

Art Market Budapest (fotó: SinOlivér)

E mellett, még a jelenlegi helyzetben is meglepően nagy számmal képviselték magukat külföldi galériák. Ezek közül került ki a számomra legérdekesebb stand is, a dél-koreai Artlink galériáé, ahol a német származású Kaethe Wenzel képzőművész által alkotott, úgynevezett „csont kosztümöket” lehetett megtekinteni. Ezek kalitkaszerűen, állati csontok és textilszalagok összekötésével alkotott bizarr „ruhák”, vagy még inkább vértezet-szerűségek, amelyek egymás mellett, felfüggesztve lógtak és kísértették az arra látogatókat. Emellett olyan nagyszerű standok is jelen voltak, mint a The Brody Collection, izgalmas fotóválogatásával, a Magyar Műhely galéria a kísérletezőbb módon installált művekkel, vagy a Premier-Ady 25, amit Király Gábor valóságot tükröző, fiktív lényei uraltak, amelyek még a távolság ellenére is jól összecsengtek a lett Bastejs galéria jól elrendezett, sötét és bizarr hangulatú műtárgyegyüttesével.

Godot Art Fair

Az ezzel párhuzamosan, habár hosszabb ideig futó Godot Art Fair már ötödik éve követ egy másfajta modellt a művészeti vásárok területén. A hatalmas méret itt persze kisebb, 1100m², ami sok szempontból másfajta elrendezést követel: a műalkotások, amelyeket Laczkovich Borbála művészettörténész kollégámmal együtt, egy nyílt pályázat keretében válogattunk ki, kollázsszerűen, egymás fölött és alatt, szorosan elrendezve kerültek a falakra. Ez persze megnehezíti azt, hogy a látogató elmerengjen egy műalkotás előtt, mivel a sterilnek semmiképp sem mondható összképben az egyes alkotások látványába beleszól a szorosan azt körülvevő többi is. Azonban az első vizuális sokkhatást leküzdve, mégis befogadhatóvá válik a hatalmas, színes forgatag, amely folyamatosan cserélődik. Ahogy egy műtárgy ideiglenesen, vagy eladás miatt lekerül a falról, egyből egy másik kerül a helyére, vagyis változik a kint lévő művek halmaza.

Fotó: Sutus Fanni

A Godot Art Fair a fiatal generáció művészeit karolja föl, hogy megmutatkozási teret és árusítási lehetőséget biztosítson nekik. A fiataloknak (húszas, harmincas korosztály) halmozottan nehéz érvényesülni a műtárgypiacon, ami azonban elengedhetetlen ahhoz, hogy a pályán tudjanak maradni és az alkotásra koncentrálhassanak. Ugyanakkor általuk könnyebben lehet megmozdítani olyan érdeklődőket, akik nem csak, hogy nem komoly műgyűjtők, de talán az első műtárgyvásárlásukat is most ejtik meg. A kiállított, illetve a nyitott raktárban megtekinthető műveket egy többfordulós, nyílt pályázat keretében válogattuk be, így itt nem érvényesül egy olyan erőteljesen meghatározott irányzat, mint mondjuk az Art Market különálló standjainál, hanem a sokrétűséget kellett szem előtt tartanunk.

A műtárgyak már-már kaotikus forgatagában nem szabad a kiállítások letisztult koncepcióját keresni, hiszen a művészeti vásárok nem erről szólnak, hanem másfajta vizuális és felfedező élményeket adnak.

Ehhez nagyon fontos a baráti, oldott légkör, ami a Godot Art Fairen egyfajta bohém hangulattal párosul. Fontos, hogy mindenki magáénak érezhesse a lehetőséget és ne csak egy felső elit hobbija (vagy megszállottsága) legyen a művészettel való együttélés. A műtárgy a falon vagy a privát térben sohasem csak dísz, (ha valóban művészet), hanem  a hangulatot és a mindennapokat irányító, meditatív vagy épp zavarba ejtő, de mindenképp meghatározó jelenség.

A tanulság mindkét eseményen egyértelmű: Az emberek nyitottak és érdeklődők a kortárs művészet iránt és szeretnék/szeretik azt a tulajdonukba vonni, ha az ehhez szükséges feltételek és körülmények tiszták, zavartalanok és egyértelműek. Mind e mellett tény, hogy még ma sem tudott a műtárgy a polgári otthon alapértelmezett részévé válni, nem csak itthon, de világszerte hiány tátong ezen a területen, amit nem lehetetlen átfordítani.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket