dunszt.sk

kultmag

Kortárs művészek lencsevégen

A világhírű Gérard Rancinan kortárs francia képzőművész és fotográfus igazi szabadgondolkodó. Kompromisszum nélküli kritikával figyel és teremti meg azt a hangulatot, amely a modern embert velejéig áthatja. Tűpontos és éles. Egyszerre hiteles és szédületes. A pozsonyi Danubiana falai közt látható Artist Portraits (Művészek portréi) című időszaki fotókiállítás egy egyedi és széleskörű kortárs művészeti rostálás felmutatásaként hathat a látogató számára.

Ami összeköt minden kiállított portrét, hogy azokon egyszerre érvényesül a lencsevég elé állított és a fényképezőgépet kezében tartó alkotó művészete. Ez az a művészeti fúzió, amely során minden fotón kielégül és nyomot hagy mind az alkotó, mind a megalkotott művész. A fotókat nem sajátítja ki Rancinan stílusa és nézőpontja, az alkotásokon legalább annyira kiérződik és áthatja azokat a Másik művész személye és kézjegye. Egybeforrnak, de nem olvadnak egybe. Ezek a képek pont a forrás pillanatát kapták lencsevégre. Felcsillan egy kabátgomb, kivillan egy pár fehér Adidas sportcipő. Minden részlet számít, még az alig kivehető véres ujjak is.

Marina Abramović, David Lynch, Alexander McQueen a kortárs művészet médiasztrájai, de a lefotózottak között megjenik, a bécsi akcióművészet jelentős alakjai mellett, például a kínai Yan Pei-Ming portréja is, aki gigantikus méretű festményeiről ismert. Barack Obamától Buddhán keresztül II. János Pál pápáig megfestett szinte mindenkit. De lencsevégre került a kotárs művészet udvaribolondjaként emlegetett Maurizio Cattelan is, aki legutóbb egy banánt ragasztott egy galéria kiállítófalára. A 120 ezer dollárt érő „alkotást” valaki meg is ette egy galérialátogatás során.

Az osztrák avantgárd művészetet képviselő Hermann Nitsch és a francia konceptualista Bernar Venet mellett érdemes még megemlíteni Paul McCarthy-t, akiről egy triptichont készített Rancinan. Az amerikai alkotó a szobrászattól kezdve a filmen át a performanszig szinte a művészet minden területén jelen van. Leghíresebb, botránytkeltő munkája a párizsi Vendôme téren 2014-ben felállított Tree (Fa) című installáció volt, ami eredetileg egy karácsonyfát hivatott ábrázolni, de provokatív módon inkább egy análdugóra emlékeztetett. Két nap múlva az alkotást megrongálták és eltávolították.

A kiállítás 2021 január 31-ig tekinthető meg a pozsonyi Danubianaban.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket