dunszt.sk

kultmag

Online térbe költözik az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál

A Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színház Fesztivál 7. kiadására november 19-29. között kerül sor. A tizenegy napos színházi seregszemle az eredeti elképzelés szerint számos külföldi és hazai előadást vonultatott volna fel a kolozsvári színház termeiben, ám a járványhelyzet nem teszi ezt lehetővé, így az idei, Horizontok alcímet viselő fesztivál online térbe költözik, ráadásul az előadások ingyenesen hozzáférhetőek.

Octavia. Trepanáció, Fotó: Andrey Bezukladnikov

Tompa Gábor fesztiváligazgató szerint az idei fesztivál arra keresi a választ, hogy a koronavírus által diktált menetrend, illetve a világ különböző pontjain zajló társadalmi, politikai zavargások, amelyek megpróbálják teljes mértékben átírni a történelmet, és a feledés fátylát borítani a teljes kulturális emlékezetre, hogyan befolyásolják a mindennapi életünket, ilyen körülmények között mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan újulhat meg a színház – van-e fény az alagút végén?

A fesztivál ideje alatt összesen harmincnégy előadás tekinthető meg, három tömbbe csoportosítva. A Horizontok szekcióban olyan előadások felvételei is láthatóak, amelyek a fizikai formájában szervezett fesztiválon is jelen lettek volna, többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Dočekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso, Boris Yukhananov rendezései.

Az Európai Színházi Unió idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, ezért az Interferenciák UTE30 tömbjében az Unió egykori és mostani tagjainak tizenegy kiemelkedő előadása lesz látható. A vetített produkciók rendezői között találjuk Giorgio Strehlert, Krystian Lupát, Lev Dogyint, Declan Donellant, Tompa Gábort, Alexandru Dariét vagy Székely Gábort is

Silviu Purcărete , Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház

A fesztivál OFF programjában többek között olyan fiatal és független alkotók, mint Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásai kerülnek vetítésre, az Interferenciák így is szeretne támogatást nyújtani a független színházi szférának.

Az idei programban négy operaelőadás is helyet kapott, valamint a fesztivál záróakkordjaként, november 29-én a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje, ezzel is színesítve az idei kínálatot.

A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján, míg az OFF program a fesztivál Facebook oldalán lesz elérhető. A vetített előadásokat magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket