dunszt.sk

kultmag

John Wilson tanácsai – a nagyváros kis, hétköznapi pillanatai

A How to with John Wilson (John Wilson tanácsai), az HBO egyik új sorozata New York városát és annak lakosságát mutatja be, hétköznapi pillanataikban.

A sorozat az egyszerű, vicces, őszinte, kis pillanatokra fókuszál.  Persze, minden New Yorkban játszódó sorozat „alapkövetelménye”, hogy legyen pár montázs a város jellegzetes látképéről. Ezek az elemek megtalálhatóak a sorozatban is, többségében viszont a kamerafelvételek is atipikusak, például John Wilson a Világkereskedelmi Központot a háttérben jeleníti meg.

A nagyjából huszonöt perces részek „szeletek a való életből”. Wilson jár-kel a városban egy kamerával, miközben próbál megtanulni különböző hétköznapi dolgokat. Erre vonatkoznak a részek címei is – „Hogyan állítsunk fel egy állványt”, „Hogyan bájcsevegjünk”.  Wilson inkább az ismeretlenekkel való találkozások intimitását hangsúlyozza. Az emberek szenvedélyeiket, teóriákat, életfilozófiájukat osztják meg egymással. Az egésznek a lényege, hogy a kérdezősködés kezdetekor senki sem tudja, mi újat fog felfedezni saját magával kapcsolatban. Mivel Wilson magánnyomozóként dolgozott, különösen izgalmas kérdéseket tud feltenni a New York-iaknak.

Az egyik részben például Wilson egy édességboltba megy, ahol konkrétan egy olyan édességet keres, amilyet gyerekkorában enni szokott. Az alkalmazott nem tud segíteni ebben, viszont elkezdenek beszélgetni. A rész végefelé Idahóban vannak kettesben, és a valóság fogalmáról filozofálgatnak.

A sorozat nem akar oktató jellegűnek látszani, inkább csak egy emlékeztető: ilyen is lehet ez a „lármás élet”, ha jobban odafigyelünk rá.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket