dunszt.sk

kultmag

Modigliani, Kahlo, Gauguin és – online nézhető A művészet templomai

Online elérhetővé vált A művészet templomai ismeretterjesztő sorozat összes eddigi része, közel harminc művészettörténeti mozifilm. Olyan friss alkotások is megnézhetők otthonról, mint az Amadeo Modigliani, Frida Kahlo, Paul Gauguin és Peggy Guggenheim életét bemutató, 2020-as epizódok.

Hat éve indult útjára „A művészet templomai” mozifilm sorozat, amelynek epizódjai látványos, elsősorban nagyvászonra készült kivitelben mutatják be az egyetemes művészet kiemelkedő alkotóit, remekműveit és múzeumait. A magyar felirattal látható filmekben a szakértői interjúkat különleges archív felvételekkel és a műalkotások részletgazdag közeli felvételeivel vegyítik. A jelenlegi helyzetben a mozivetítések természetesen szünetelnek, de a művészetbarátok számára továbbra is elérhetők a sorozat korábbi részei a forgalmazó Pannonia Entertainment által tavasszal indított online filmkölcsönzőben, ahol novembertől az összes eddigi epizód elérhető – a legelső, Vatikáni Múzeumot bemutató 2014-es filmtől a legújabb, 2020. október végén bemutatott Modigliani centenárium című  alkotásig.

A művészeti filmek mellett díjnyertes zenei dokumentumfilmek – köztük Ella Fitzgerald és Ronnie Wood portréfilmje –, életrajzi játékfilmek (Egon Schiele, Mary Shelley, Gagarin) és magyar természetfilm (Vad erdők, vad bércek) is elérhetők az oldalon, összesen több mind 30 teljes mozifilm. A filmek a művészeti élmény és kikapcsolódás mellett oktatási segédanyagként is szolgálhatnak, művészetpedagógusok és oktatási intézmények akár egy egész osztály részére kikölcsönözhetik digitális formában. A filmek a kölcsönzés után 48 órán belül korlátlan alkalommal lejátszhatóak, bármely olyan eszközzel, amely alkalmas internetezése: számítógépen, tableten, okostévén vagy akár mobiltelefonon is – bár ez utóbbi kevésbé ajánlott a kis képernyőméret miatt.

A művészeti filmkölcsönző a www.pannonia-entertainment.hu/filmkolcsonzo oldalon elérhető. Gyűjtők számára érdekesség, hogy a művészeti filmek hivatalos moziplakátjai – amelyek mind egy-egy híres festményt ábrázolnak – korlázott számban megvásárolhatók az oldalon.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket