dunszt.sk

kultmag

Pap, majd kannibál, idén részeges tanár – Mads Mikkelsen új filmje: Another Round

A dán Mads Mikkelsen idén egy új filmet forgatott Thomas Vinterberg rendezővel, a címe Another Round.

A színész az Ádám almái című filmmel került be a köztudatba, amely egy fekete humorban gazdag modern Jób-történet feldolgozása. Ivant, a papot játssza, aki bármilyen rossz emberben is meglátja a jót. Ádámmal azonban meggyűlik a baja. A férfi szobája falán Hitler képe lóg, a fiókjába pedig revolvert rejt. A filmet Ander Tomas Jensen rendezte, akivel már több közös munkája is volt Mikkelsennek: Flickering lights, Esküvő után, valamint a Zöld hentesek.

A Valhalla Risingban (Valhalla – A vikingek felemelkedése) a skandináv mitológiába nyerünk betekintést, és a színész a Hannibal című sorozatban is felbukkan, ahol, mint a Zöld hentesekben, az emberi hús van terítéken, szó szerint.

Az idei filmje az alkoholfogyasztással és annak hatásaival foglalkozik. Az Another Round főszereplője négy tanár, akik megegyeznek, hogy minden nap isznak bizonyos mennyiségű alkoholt. Így akarják kezelni az életük adta nehézségeket és nyomást. Mikkelsen egy Martin nevű fásult tanárt játszik, aki nem tudja, merre tovább az életben.A színész saját bevallása szerint orosz YouTube videókból leste el, hogyan játsszon el egy karaktert, aki folyamatosan be van rúgva.

A forgatást megelőzte egy felmérés, arról, milyen hatással van a színészek beszédjére és mozgására az alkohol.

„Először megittunk egy üveg vodkát, megfigyeltük, hogyan változik a beszédünk, majd még ittunk, hogy lássuk, a mozgásunk miképp változik. Ezeket videóra vettük, és másnap jól kiröhögtük saját magunkat. Mindezt később fel tudtuk használni a forgatás során” – mondja Mikkelsen a Sme napilapnak adott interjújában.

„Ez a film azonban nem csak az alkoholról szól – mondja a színész –, hanem arról is, hogy hogyan fogadjuk el az életünket olyannak, amilyen.”

Thomas Vinterberg a filmet lánya, Ida emlékének ajánlotta, aki tavaly egy autóbalesetben elhunyt. A történet az ő iskolájáról, tanárairól, iskolatársairól szól.

„Azt remélem, hogy ez a film felébreszti az embereket, hogy felkapják a fejüket, kezükbe vegyék a telefont, és felhívják azt, akit kell. Lehet, hogy lesz egy nehéz telefonbeszélgetésük… Na és? Remélem, rájönnek, hogy ehhez nem kell alkohol. És elfogadják az életet úgy, ahogy van.”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket