dunszt.sk

kultmag

Zappa: A rocksztár álarca mögötti embert keresi az új dokumentumfilm

Több mint két évtizeddel a művész halála után most először készült dokumentumfilm az életéről. Frank Zappa fia, Ahmet szerint az évek során számos filmkészítő kereste meg a családot, hogy engedélyt kérjen a film elkészítéséhez, de szerinte egyik forgatókönyv sem ragadta meg a lényeget – írja a The Guardian.

Alex Winter színész-rendező ötlete azonban a jelek szerint más lehetett, mint a többi, a Zappa család ugyanis beleegyezett, hogy elkészítse a Zappa című dokumentumfilmet, sőt, Winter nemcsak a jóváhagyásukat kapta meg, hanem rengeteg eredeti zenei és videófelvételt is. Winter elmondása szerint nem akart olyan filmet készíteni, amelyik sematikusan mutatja be a „rocksztár és gitárvirtuóz zenész“ Zappát, sokkal inkább arra az emberre volt kíváncsi, aki ezen maszk mögött rejtőzött.

A dokumentumfilmben, amely az Egyesült Államokban november 27-én jön ki, a család és a legközelebbi munkatársak mesélnek a zenészről. Zappa otthon figyelmes és odaadó apa, valamint szerető férj volt, a családnak azonban gyakran kellett őt nélkülöznie a turnék miatt, amelyeken a zenész meglehetősen szabad életet élt. A zenésztársak és a The Mothers of Invention zenekar tagjai Zappát úgy festik le, mint egyedülálló zenei érzékkel bíró virtuózt, akinek zenéje annyira különleges, hogy még a rajongók sem teljesen tudták megérteni. Frank Zappa munkássága sokak szerint csak a halála után lett igazán elismert, és csak az utóbbi időben kezdik felismerni, hogy a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzője volt.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket