dunszt.sk

kultmag

„Amikor elkezdtem, meg akartam változtatni a világot. Most úgy érzem, sikerült”

Ralph Steadman új képeskönyve A Life in Ink címet viseli. A könyv a szerző hatvan év alatt megalkotott illusztrációinak legjavát tartalmazza. Steadman először újságoknak készített illusztrációkat és karikatúrákat az 1950-es években.

A könyv kronológiai sorrendben különböző festményeket, politikai karikatúrákat tartalmaz, például Donald Trumpot egy törpének ábrázolja, Boris Johnson pedig maga az ördög.

Steadman többféle technikát is használ képei elkészítéséhez. Az egyik ilyen a „piszkos víz” metódus, mely során a művész azt a vizet használja a következő festményéhez, amelyikben az ecseteit mossa ki. Ilyenkor a már festékes vizet ráönti egy papírlapra, hagyja megszáradni pár napig, majd ezt használja kiindulási alapnak.

A legutolsó illusztráció a 2020-as évet foglalja össze, a világjárvány „portréja”. A címe Viral Menace (Vírusos fenyegetés). Egy vértenger felett felbukkanó démont ábrázol.

A legérdekesebb illusztráció a könyvben talán egy önarckép, amin a szerző maszkot visel. 

 „Azt gondoltam: nem lenne érdekes, ha mondjuk Rembrandt maszkot viselt volna az önarcképén? Aztán hirtelen jó ötletnek tűnt egy maszkos önarckép.”

„Amikor elkezdtem illusztrációkat készíteni, meg akartam változtatni a világot. Most, hatvan évvel később, úgy érzem, sikerült” – mondja Steadman.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket