dunszt.sk

kultmag

Egy sorozat arról, hogy kivédhető-e az online zaklatás és zsarolás

A kibertér elrettentő valóságát feltáró #martyisdead című cseh sorozat megnyerte az Emmyt, ahogy arról november 23-án a Televíziós Művészetek és Tudományok Nemzetközi Akadémiája döntött. Ez az első cseh sorozat, melyet ezzel a díjjal tüntettek ki.

Az internet anonimitása megfelelő eszközöket nyújt ahhoz, hogy valaki hatalmi pozícióba kerüljön, hogy a másik fölé emelkedjen és megkeserítse vagy épp elvegye mások életét. Nem kell hozzá más, csak egy hamis profil a közösségi oldalakon. Áldozatot pedig könnyű találni – főleg a fiatalok körében

Jakub Nemčok mint Marty Biederman

A gyerekek 45 százaléka kommunikál az interneten idegen emberekkel. Az internetes profilok 20 százaléka hamis. Több mint 10 gyerek követ el öngyilkosságot internetes bűncselekmény következményeképp. Hangzik el a sorozat trailerében.

A #martyisdead arról beszél, hogy milyen brutális tettekre kényszerítik az online térben a fiatalokat. A film főhőse egy kihűlt családban él, és erősen vágyik a szeretetre, mikor is egy ismeretlen lány (profilja alatt megbúvó bűnöző) megszólítja őt az interneten. A lány a közelébe férközik, intim képeket küld magáról, majd arra kéri a fiút, ő is küldjön egy videót…

És beindul a zsarolás: Martynak be kell zárnia a kutyáját a hűtőbe, lopnia kell az üzletben, edénytisztítót kell ennie – s mindezt kamera előtt.

A sorozat Marty halálával kezdődik. Innen indul el az apja, hogy feltárja fia kiberéletének részleteit.

A Pavel Soukup rendezte, illetve Jaroslav T. Miška és Jan Stehlík által írt sorozat megtörtént esetekből indul ki, és elkészítése során az online viselkedéssel és bűnözéssel foglalkozó szakemberekkel, pszichológusokkal, rendőrökkel dolgoztak együtt. A sorozat premierje 2019. október 20-án volt a cseh Mall.tv-n.

Már dolgoznak a folytatásán, melynek #annaismissing lesz a címe, témája pedig a gyerekrablás, illetve illegális tartalmú filmek forgatása.

Fotó: Bionaut

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket