dunszt.sk

kultmag

The Nest – a gazdagság a ház démonja

A The Nest című új amerikai-kanadai thrillert Sean Durkin rendezte, aki 2011-ben a Martha Marcy Marlene May című filmmel került be a köztudatba. Azóta ez az első filmje.

Sean Durkin

A filmben új család költözik egy régi angol villába. Már az első napokban rájönnek, hogy valami nem stimmel a házzal. Amikor beköltöznek, diszharmonikus zongoraszó hallatszik, de ez nem a ház szelleme, hanem az új család „démona”: kapzsi törekvésük a villa iránt.

A film az 1980-as években játszódik, amit a rendező a mértéktelenség évtizedének vél. Rory, a főszereplő férj karrierizmusa központi szerepet játszik. A The Nestben a gazdagság a démon, ami olyan mértékben ronthatja meg a lelket, mint bármilyen gonosz természetfeletti lény.

A film helyszíne Nagy-Britannia. Rory, egy londoni munkásosztálybeli férfi New York-ban talál munkát tőzsdeügynökként, majd visszatér Londonba, hogy kihasználja a Thatcher-korszak gazdasági fellendülését. Családjával egy feleslegesen nagy házba költöznek: a szobák felét sem tudják kihasználni.

Amikor Rory pénze kezdi értékét veszteni: szerencsejátékokba kezd, eladósodik, az álma egyre homályosabbá válik. Allison, a feleség próbálja egyensúlyban tartani a dolgokat – a férjével való egyre romló kapcsolatát, a gyerekeivel való viszonyt – egy olyan házban, ahol sosem szeretett volna lakni.

A film inkább nyers feszültségkeltő darab, mint horrorisztikus-brutális. Bár a múltban játszódik, a téma kortalan: az ember otthontalanná válik saját házában, miközben a külvilág is egyre ellenségesebb.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket