dunszt.sk

kultmag

„A zenénk a közös képzelet-teremtményünk”

A Tulpa 2019-ben alakult pszichedelikus, progresszív rock zenekar.  Az alakulatot már más zenekarokból ismert tagok alkotják: Győri Attila, a Trick egykori gitáros-énekese, Jáger Zoli szintén a Trick dobosa, Binges Zsolti, a Fish! és a Storm The Studio basszusgitárosa, valamint Székely Marci, az Ozone Mama, a Superunknowns és a Random Trip énekese.

2020 novemberében jelent meg online térben az első daluk, a The hideaway, amely a debütáló EP-jük, a How to create… part one bemutatkozódala volt.

Miért pont Tulpa? Hogyan jött a névötlet?

Attila: Sokáig nem volt neve a zenekarnak, és ahogy ez lenni szokott, őrlődtünk is rajta rendesen. Aztán egy közös sörözésen Binges említette, hogy találkozott ezzel a fogalommal, ami a tibeti buddhista miszticizmusban a képzelet által teremtett lényt jelenti. Tetszett a szó hangzása és a jelentése is, én erre voksoltam, hiszen a zenénk a közös képzelet-teremtményünk.

Binges: Twin Peaks rajongóként rákattantam erre a fogalomra, kutatgattam utána és rendkívül érdekesnek találtam a hátterét. Aztán előálltam ezzel a srácoknak, kicsit meséltem róla, és magam is meglepődtem, hogy jó ötletnek tartották.

Zoli: Egy budapesti lokálban zenekari megbeszélést tartottunk, ahol Binges bedobta ezt az ötletét, elmondta a mögöttes tartalmát, és egyöntetűen elfogadtuk.

Marci: Én még arra emlékszem, Binges mesélte, hogy a legenda szerint a dalai láma is tulpák segítségével tudott elmenekülni az őt üldöző kínai hatóságok elől.

Hogyhogy angol nyelvű a dalaitok szövege? Jobban passzol ez a pszichedelikus műfajhoz?

Attila: Ennek elsősorban ritmikai okai vannak. A magyar nyelvben a hangsúlyok legtöbbször a szavak elején vannak, míg az angolban inkább a második felében. Éppen ezért magyarul nehezebben jön ki a klasszikus kettő-négyes lüktetés, az angol nyelv jobban illeszkedik ehhez a zenéhez. Persze, nem kizárt, hogy mi is megmutatjuk majd ékes anyanyelvünket pszichedelikus rock környezetben.

Zoli: Atillával korábban volt egy zenekarunk, ahol ő írta a szövegeket magyar nyelven, és beszélgettünk róla többször, hogy ritmikailag a magyar és angol szövegek között milyen különbségek vannak, és hogy ehhez a stílushoz jobban passzolna az angol nyelv.

Marci: Mikor énekdallamokat találok ki, akkor legtöbbször angol (vagy angol hangzású) szavak, kifejezések jutnak eszembe, így általában ezek adják a támpontot a végleges dalszöveghez. De ha egyszer magyarul születik dalszövegünk, azt talán még nagyobb lelkesedéssel fogom énekelni.

Melyik dalt játsszátok a legszívesebben?

Attila: Én azt amire éppen beszámol a Jáger. (Jáger Zoltán – dob)

Binges: Én legszívesebben mindet játszanám, ha végre lehetne!

Zoli: Mindegyik dalunk saját szerzemény, így nem az számít, hogy melyiket játsszuk, hanem, hogy a barátaimmal együtt történik mindez. Zsoltival és Marcival nem álltam még egy színpadon, Atillával is több mint két éve utoljára, úgyhogy már szomjazom ezt az élményt.

Marci: Nálam ez hangulatfüggő, de jelen állás szerint mindegyiket egyformán szeretem.

Melyik dal volt az, ami egyszerűen megszületett?

Attila: ‘down the roAd we go’. Körülbelül fél próba alatt kész volt. Megvolt belőle két riff a fejemben, a többit belehallottuk a közös munka közben.

Zoli:‘down the roAd we go’. Talán csak szerkezeti ügyben kellett dönteni, minden más adta magát.

Marci: Zeneileg mindenképpen a ‘down the roAd we go’. Dalszöveget tekintve viszont talán a legelső dalunk, a ‘The hideaway’ született meg leggyorsabban. Még tavasszal egy napot Attilánál töltöttem, rengeteget beszélgettünk, és ennek hatására kb. pár óra alatt megírtam a szöveg nagy részét.

Várható még több dal is tőletek, ha ez a Pt.1?

Attila: Még nagyon sok dalt tervezünk közösen. Működik a zenei kémia, és gördülékenyen mennek az egyéb szervezési dolgok is, még ha néha sok is egyszerre. De ha már a Pt. 1-et kérdezted; Marci csatlakozása után körülbelül két hónappal már 8-9 dal öltött formát, ezek közül választottuk ki az első EP öt dalát. Azóta sokat dolgoztunk a többin, sőt újak is születnek folyamatosan, tehát a Pt.2 garantálható.

Marci: Azt a koncepciót talán Jáger úr hozta fel először, hogy az első adag dalt ‘Part One’ néven adjuk ki, így adta magát, hogy a következő adag majd a ‘Part Two’ címet fogja viselni. De természetesen vannak további zenei terveink is.

Binges: Gyakorlatilag már ott tartunk, hogy azon kell agyalni, mi kerülhet fel a Pt. 2-re. Ha rajtunk múlna, már fel lenne véve.

Zoli: Perszehogy! Akkor húznánk igazán nagyot, ha a Part 3-mal jönnénk ki következőnek .

A zenekar YouTube csatornája megtekinthető itt.

Képek: Bobal Photography

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket