dunszt.sk

kultmag

Idén adták át először a Szinva Irodalmi Díjat, Szvoren Edina nyerte

A Díj nyertese idén szépirodalmi kategóriában Szvoren Edina lett.

A Szinva Irodalmi Díjat Bereti Gábor, Szabó Lőrinc-díjas irodalmár, alapította idén Miskolcon.

A Szinva Irodalmi Díj kezelésére létrejött a Szinva Irodalmi Alapítvány. A díjat odaítélő zsűri állandó tagjai: Csehy Zoltán, Jenei László, Korpa Tamás, Mezei Gábor, Vásári Melinda.

A díjat szépírók és szakírók is megkaphatják. Első alkalommal idén a szépirodalmi kategória nyertese 300 000 forintos pénzjutalomban részesül, s a Díjhoz egy képzőművészeti alkotás Seres László képzőművésztől.

A Szinva Irodalmi Díjat Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának Ovális Termében adták át először december 2-án, szerdán 14 órakor, a járványra való tekintettel zárt körben.

Csehy Zoltán műfordító, irodalomtörténész laudációjának részlete a következő:

„Szvoren Edina mindent figyel. Egy író-Árgus, akinek a teste csupa szemből áll, s aki minden mitológiából ösztönösen szabadul ki, holott végtelenül természetesen néz, nem akar mindentudó térfigyelő kamera lenni, mégis az olvasónak az az érzése támad, hogy így is túl sokat vesz észre a saját maga kifejlesztette érzékenységével.

Szvoren Edinának rettenetes füle van: mindent hall. Novellái zenei kompozíciók, sokszor elviselhetetlen hangerővel szólalnak meg, máskor alig hallhatóan, érezhetően, és szó szerint belőle árad ez a muzsika.

Szvoren Edina nyelve rettenetes. Rettenetesen éles, kegyetlen, zenei és jó. Maradandóan élvezetes sérüléseket okoz.

Szvoren Edina a magyar novellisztika egyik legjobb mestere. Négy novelláskötetet írt: a Pertu még 2010-ben jelent meg, a Nincs, és ne is legyen két évvel később, Az ország legjobb hóhéra 2015-ben, a Verseim pedig 2018-ban. A Szinva Irodalmi Díj nem a szerző első irodalmi díja, viszont Szvoren Edina a Szinva Irodalmi Díj első díjazottja. Meggyőződésem, hogy ez a határozott kuratóriumi döntés a díj presztízsét és jövőjét is megalapozta. A kuratórium és a magam nevében is szívből gratulálok Szvoren Edinának, a Szinva Irodalmi Díj első nyertesének!”

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket