dunszt.sk

kultmag

Soros György és Orbán Viktor kibékülnek

DrMáriás a kortárs (magyar) létállapotok egyik kiemelkedő szociális érzékenységű megfigyelőjének és „társadalomsebészének” legújabb Anarchy in the E. U. című egyéni kiállítása a punk frissességével értelmezi újra politikai vezetők, történelmi és közéleti szereplők, valamint űrhajósok szerepét az életünkben különböző művészettörténeti stílusok érintésével, hogy a rácsodálkozás, a nevetés, a felháborodás, az elragadtatottság és a zokogás reakciói által indítson el bennünket a jelen helyzetünkből kivezető úton.

Anarchy in the E.U.

Az alkotások új történeteket mondanak el, amelyeken zászló, tüntetés, bolygóközi találkozás, raktárkoncert, graffitizés, békekötés, karantén-buli és még sok minden más várja izgalmas művészi átiratban az érdeklődőket.

Vidnyánszky Attila kiáll az SZFE mellett és az autonómiájáért tüntet Matisse műtermében

A művész privát művészeti-kulturális-társadalmi-politikai-közéleti kánonja szinte beláthatatlan. A kelet-(közép) európai hatás egyértelmű kiinduló pont, amely európaivá, sőt olykor világméretűvé tágul a vásznakon. A múltszázadi képzőművészek legtöbbször stílusutánzásban jelennek meg drMáriásnál, felturbózva egy kis jelenkori, illetve közelmúltbéli társadalmi vagy közéleti adalékanyaggal.

Karantén-buli Georg Grosz műtermében

A múlt és a jelen meghatározó alakjai egymás kezét fogva elevenednek meg az alkotásokon. Csak pár alak a sok közül: Bukowski, Hitler, Banksy, Ady Endre, Picasso, Orbán Viktor, Lady Gaga, Müller Cecília, Edvard Munch, Friedrich Engels, Farkas Bertalan, Sigmund Freud, Gyurcsány Ferenc, Sztálin stb.

Müller Cecília legyőzi a vírust!

DrMáriás 1966-ban született Újvidéken. Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeivel operál.

Beatles-rajongók graffitiznek Banksy műtermében

drMáriás eddigi életművéről Gulyás Gábor a következőket írja: az alkotó legtöbbször az olyan mindennapi emberi jelenségekhez nyúl, „mint a fogyasztói kultúra, valamint a politikusok és a celebek világa. Művészete az évek során egyre fanyarabbá, élcelődőbbé és kritikaibbá vált – úgy képein, mint regényeiben és zenei darabjaiban. (…) drMáriás egy olyan világot épített fel, amely nem szépítette meg a létező világot: nem púderozott, és nem zománcozott vagy nikkelezett. (…) A művész minden olyan stíluselemet magától értetődő természetességgel használ, amely beszorítható abba a perspektívába, ami groteszkként jelenik meg: (…) a lehetetlent idézi meg, mint valódi kelet-európai realista.”

Orbán Viktor megvédi a koronavírustól Baby Yodát

A kiállítás december 19-ig tekinthető meg a virtuális térben.

A képek forrása: Godot Galéria

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket