dunszt.sk

kultmag

Izgalmas újdonság a Netflixtől: A 20. század egyik kérészéletű mikroköztársaságának története

Rózsa-sziget (Rose Island) című, valós történetet feldolgozó alkotás – amely ma debütál a Netflixen – a Rózsa-szigeti Köztársaság megálmodását, létrejöttét és bukását mutatja be – írja a BBC. Giorgio Rosa olasz mérnök 1967-ben tervezte meg, majd munkások kis csoportjával, saját költségeiből építette fel a kis szigetet az Adriai-tengerben. A sziget tíz kilométerre Rimini partjaitól, az akkori törvények szerint már a „senki földjén“ épült, tehát egyetlen országhoz sem tartozott. A mikroköztársaság 1968. június 24-én kiáltotta ki a függetlenségét.

A Rózsa-szigeti Köztársaság

Az olasz kormány természetesen nem nézte jó szemmel a magát független és szabad országnak tekintő, saját kormánnyal és állami jelképekkel rendelkező terület virágzását, a semmilyen ország fennhatósága alá nem tartozó mikroköztársaság ugyanis nem volt adóköteles. A kormány több hónapon keresztül győzködte Rosát – kezdetben pénzzel, majd fenyegetéssel –, hogy hagyja ott a szigetet, ám a mérnök nem volt hajlandó feladni az álmát. A szigetet végül az olasz hadsereg robbantotta fel 1969. február 11-én.

A Rózsa-szigeti Köztársaság zászlaja

Giorgio Rosa 2017-ben elhunyt, előtte azonban még engedélyt adott a film elkészítésére. Rosa fia szerint apját élete végéig nagyon bántotta, hogy lerombolták az álmát, de a film méltó emléket állít nemcsak Rosának, hanem a szabadság jelképeként a saját kezével felépített Rózsa-szigeti Köztársaságnak is.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket