dunszt.sk

kultmag

News of the World: a szeretnivaló western

News of the world (A kapitány küldetése) című film Tom Hanks főszereplésével egy szerethető, kedves western, pedig nem ez az asszociáció ugrik be az embernek rögtön, ha erről a műfajról van szó. A filmet Paul Greengrass rendezte.

Tom Hanks Jefferson Kyle Kidd kapitányt alakítja, aki az amerikai polgárháború veteránja. Egy tízéves lányt próbál hazajuttatni szülei testvéreihez. A lány szüleit az indián Kiowa törzs ölte meg, őt pedig elfogták és magukhoz vették.

A film az 1870-es években játszódik. Kidd városról városra utazik, és pénzért olvas fel híreket a lakosoknak. Ezt szinte gépiesen műveli, csak azért, hogy elfojtsa magában múltbéli emlékeit. Amikor egyszer újra a szokásos útjára indul, egy magányos kislányt talál egy szétzúzott kocsi mellett, és egy felakasztott ügynököt. Hivatalosan neki kellett volna hazavinnie a lányt.

A halott embernél adatokat talál a kislányról, akit Johannának hívnak, neki viszont semmilyen emlékei nincsenek erről, és csak a törzsi nyelvet beszéli. Johanna megformálója a fiatal Helena Zengel német színésznő. Csupán pár dialógusa van a filmben Kiddel, ahogyan angolul tanul tőle.

A filmet átitatja az erőszak. „A telepesek az indiánokat ölik a földjükért. Az indiánok pedig a telepeseket ölik, mert elveszik a földjüket” – mondja Kidd. A kapitány nemcsak hírolvasó a filmben, hanem történeteket is mesél, ezzel akar reményt adni az embereknek.

Kidd belső világát a film vizuálisan is érzékelteti. Paul Greengrass és Dariusz Wolski a belső tereket drámai kontrasztokkal alkották meg: a szobák sötét árnyékokkal vannak tele, és itt-ott világít egy-egy hatalmas csillár.

A film az USA-ban és Kanadában 2020. december 25-én jelenik meg, más országokban pedig 2021-ben a Netflixen lesz elérhető.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket