dunszt.sk

kultmag

Roncsolt felületek, sápatag figurák

Megnyílt a Deák Erika Galéria évadzáró kiállítása Partly sunny, mostly cloudy (Részben napos, inkább felhős) címen a moldvai származású Alexander Tinei legújabb műveiből.

Alexander Tinei a kortárs figurális festészet egyik nemzetközileg is meghatározó alakja, alkotásait utoljára három éve láthatta a magyarországi közönség. Művészetét áthatja a korszellem és az identitáskeresés problematikája. Jellegzetes, meghatározhatatlan terekből előbújó, kék vonalakkal megjelölt sápatag figurái a mélyben meghúzódó létkérdések hírmondói. A festményein megjelenő karakterek az alkotói életút előrehaladtával egyedülálló stílusjegyévé váltak, amelyek most egy színeiben és festési módjában is sokkal merészebb, kísérletező környezetben térnek vissza.

Legújabb sorozatában, eltávolodva figuráinak mélylélektani ábrázolásától, Tinei az alkotói szabadságot, az anyaghasználatban rejlő játékot állítja a középpontba. Alkotói módszeréhez ezúttal egy egészen új inspirációt talált és figyelme a kollázs-technika képépítési módszere mellett egy hagyományos grafikai eljárás, a linómetszet felé irányult.

A linómetszet sokszorosíthatóságának ellenére a nyomatokon megmutatkoznak az egyediség azon jelei, amelyek a manuális felületalakítás véletlenszerű vagy éppen irányított mintázatai révén a művészi jelenlétről tesznek tanúbizonyságot. A papírmunkák sterilitását a vásznak roncsolt felületei törik meg, amelyek Tinei művészetében mindig is kulcsfontosságú szereppel bírtak mind tartalmi, mind esztétikai értelemben. A kompozíciós elemként is használt kitakarások és maszkoló szalaggal létrehozott fehér csíkok ritmikus szövevénye ugyanezt a töredezettséget szimbolizálják – az így létrejövő absztrakt rétegek szinte bekebelezik Tinei jól ismert alakjait, és magukat is sokszor elnagyolt formákká alakítja.

A kiállítás egyelőre egy virtuális galériatúra keretén belül tekinthető meg a 2021. február 5-ig.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket