dunszt.sk

kultmag

Háború a tésztafélék ellen: egy futurista szakácskönyv

Filippo Tomasso Marinetti, „a futurizmus atyja” 1930-ban kiadott egy Futurista Szakácskönyv című recepteskönyvet.

A tészta az olasz költő szerint csak „abszurd olasz gasztronómiai vallás”, így nem is került be tésztarecept a könyvébe. Bár művében a burzsoáziát kritizálta, ugyanúgy vallotta azt is, hogy a tészta csak egy szomorú és nehéz étel.

„A futurista főzés mentes a tésztaféléktől. Bármennyire is elhiteti magáról, hogy finom és tápláló, csak elnehezíti a gyomrot, ezáltal szkeptikussá, lassúvá és pesszimistává teszi az embert. Csakis egy futurista étkezés vidíthatja fel őket!” – mondja Marinetti.

A futurizmus elvei szerint épül fel a szakácskönyv – gyorsaság, a technológia, a háború tisztító hatása, valamint abszurditás és pár mutatós tréfa jellemzi.

A könyvben valóban vannak receptek, nagyon specifikus utasításokkal, hogyan kell felszolgálni az adott menüt. Például:

Trombitarobbanás által tépett nyers hús: vágjon egy tökéletes kockát marhahúsból, vezessen rajta keresztül elektromos áramot, majd pácolja huszonnégy órán keresztül rumban, konyakban és vermutban. Másnap tálalja piros- és feketeborssal hóágyon. Minden falatot lassan egy percig kell rágni, és minden falat között maga a vendég generálja a trombitarobbanást.

A videóban Trevor Dunseith próbálkozik egy futurista vacsora elkészítésével. A menüje: Tapintható Zöldségeskert, Intuitív Előétel, Tavaszi Paradoxon Tojáslekvárral, Olasz Mellek a Strandon.

A futurista étkezés alapszabályai közé tartozik, hogy az embernek meg kell tapasztalnia a textúrákat, tehát csak a kezével, vagy kéz nélkül ehet.

A szakácskönyv itt érhető el.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket