dunszt.sk

kultmag

„Ez egy olyan nő, aki csütörtökönként orgiázik, vasárnaponként templomba jár”

„Megszoktuk, hogy a fekete karaktereket fehér emberek találják ki. Ilyenkor elveszik a hangjukat, a szexualitásukat. Nem akarom kimondani, de mégis kimondom: az elnyomás szemén keresztül láttatnak minket” – mondja Viola Davis, a Ma Rainey’s Black Bottom (Ma Rainey: A blues nagyasszonya) című zenés filmdráma főszereplője.

A film August Wilson 1982-es, azonos című játékfilmje alapján készült, George C. Wolfe rendezésében, Viola Davis és Chadwick Boseman főszereplésével. (Bosemannak ez volt az utolsó szerepe, miután augusztusban elhunyt.)

A történet egy forró nyári napon játszódik 1920-ban Chicagóban egy stúdióbeli felvételen. Ma Rainey-t várják a zenészek, aki a blues nagyasszonyaként ismert. A felvétel során Ma veszekedni kezd a fehér producerekkel a zenéről. Közben megérkezik Levee, a trombitás, aki olyan történetek, igazságok és hazugságok kibeszélésére ösztönzi zenésztársait, amelyek örökre megváltoztatják életük menetét.

„Ha látsz egy olyan nőt, mint Ma Rainey – mondja Viola –, nagy, biszexuális, fekete. Ez egy olyan nő, aki csütörtökönként orgiázik, vasárnaponként templomba jár. Aki megtiltja az embereknek, hogy rágyújtsanak, igyanak vagy káromkodjanak. Ugyanakkor Ma bemenne egy bárba, és akármilyen nagytestű embert megverne.”

A film 2020. december 18-ától elérhető a Netflixen.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket