dunszt.sk

kultmag

A Wonder Woman 1984 az első #MeToo film?

A szexuális zaklatás és bántalmazás témája az utóbbi években létrejött #MeToo és Time‘s Up mozgalmaknak köszönhetően egyre inkább nyilvánossá válik. Minderre a filmipar is reflektálni kívánt, ezért a Producers Guild of America (Producerek amerikai szövetsége) nemrégiben kiadott egy útmutatót a filmkészítők számára, amelynek szerzői leírják javaslataikat ezen témák megjelenítésére.

Wonder Woman 1984 című Patty Jenkins film is számos olyan jelenetet tartalmaz, amely ezeket, a mindennapi életben is sokszor előforduló helyzeteket dolgozza fel. A film készítői nem csupán a szexuális zaklatás egyértelmű, explicit megnyilvánulási formáit jelenítik meg, hanem azokat, a társadalmilag elfogadott és jóváhagyott praktikákat is, amelyek egy nőnek esetenként kellemetlenséget okozhatnak. (A film egyik jelenetében Diana egy buliban van, ahol néhány férfi rámenősen próbálja magára felhívni az közönyös hősnő figyelmét.)

A filmtörténetben nem egyedi az erős és független hősnő alakja: ilyen volt a Batman, illetve a 2004-es önálló, Halle Berry produkció macskanője, az 1984-es Supergirl főszereplője, illetve – a szigorúan véve nem „hős“ – Tank Girl is. De a közeljövőben is várhatunk ilyen filmalakokat: 2021-ben jöhet a Fekete Özvegy Scarlett Johanssonnal, illetve az Örökkévalók Angelina Jolie és Salma Hayek főszereplésével.

Az eredeti cikk itt olvasható.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket