dunszt.sk

kultmag

Felháborodást keltett a Minari Golden Globe besorolása

A 2021-es Golden Globe jelöltjeinek listáján a koreai-amerikai rendező, Lee Isaac Chung filmje, a Minari is szerepel, azonban nem a legjobb dráma, hanem az idegen nyelvű kategóriában. A díj megítéléséért felelős Hollywood Foreign Press Association ezzel sokak körében nagy felháborodást keltett – írja a The Guardian.

A fiatal filmrendező filmje egy koreai-amerikai család életét dolgozza fel, akik egy jobb élet reményében érkeznek Arkansasba a nyolcvanas években, ahol farmerkedésbe kezdenek. Tekintve, hogy a rendező, a szereplők és a forgatási helyszínek is amerikaiak, sokan nem értik, miért került az alkotás az idegen nyelvű kategóriába. Viet Thanh Nguyen Pulitzer-díjas író szerint a probléma több kérdést is felvet. „Melyik nyelvek számítanak amerikainak? Lehet akárki, aki nem az angolt beszéli első nyelveként, amerikai?“ – kérdezi.

Bár a filmben jórészt koreaiul beszélnek, Wayne Wright professzor szerint ez alapvetően még nem ok arra, hogy a filmet idegen nyelvűnek titulálják. „Akik Amerikára a nyelvi sokféleség jegyében tekintenek, úgy gondolják, hogy az itt beszélt és használt nyelvek az örökségünk részei, ezért nem tekinthetőek idegennek“ – mondja.

Minari sokak szerint egy amerikai családról szól, az ő amerikai álmukról, autentikus amerikai közegben, ezért igazságtalan, hogy a film a drámakategóriánál sokkal kisebb presztízsű idegen nyelvű kategóriába került.

Ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, szállj be a finanszírozásunkba, akár csak havi pár euróval!

Támogass minket